ΦΩΚΑΤΣΑ (FOCACCIA)



350 γρ σκληρό άσπρο αλεύρι
2,5 ml (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι
7 γρ (1 1/2 κουτ. γλυκού) ξηρή μαγιά
210 ml χλιαρό νερό
15 ml (1 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
6 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
1/2 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χοντροκομμένο θαλασσινό αλάτι ή κρυσταλλικό χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι
30 ml (2 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο

Λαδώστε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25cm. Τοποθετήστε το αλεύρι,το αλάτι και την μαγιά στο μπολ Kenwood.Χρησιμοποιώντας το Γάντζο Ζύμης στη μικρότερη ταχύτητα,σταδιακά αναμιγνύετε το ζεστό νερό,το ελαιόλαδο ώστε να έρθει να γίνει μια μαλακή ζύμη.Ζυμώνετε για 1 λεπτό στην μικρότερη ταχύτητα και 4 λεπτά στην ταχύτητα 1,μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική.Αφαιρείτε το μπολ και τον καλύπτετε με μια ελαφρά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα,ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.Εναλλακτικά αφαιρέστε τον γάντζο,ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς και την ταχύτητα ανάδευσης στο 3 και αφήστε τη ζύμη μέσα στο μπολ μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος,για περίπου 1 ώρα.Χρησιμοποιώντας τον Γάντζο Ζύμης στη μικρότερη ταχύτητα για 30-60 δευτερόλεπτα ζυμώνετε τη ζύμη για να κάτσει.Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια και της δίνετε το σχήμα μιας μπάλας.Την ανοίγετε σε κύκλο διαμέτρου 25εκ. και την τοποθετείτε στο ταψί.Την καλύπτετε με μια ελαφριά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει,σε ζεστό μέρος,για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου διπλασιαστεί.Χρησιμοποιώντας τα δαχτυλά σας κάνετε βαθιά πατήματα επάνω στην επιφάνεια της ζύμης.Έπειτα την καλύπτετε ξανά και την αφήνετε για άλλα 10 λεπτά.Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Ξεσκεπάζετε και ραντίζετε με φύλλα φασκόμηλου,κόκκινο κρεμμύδι,αλάτι και πιπέρι.Ραντίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε για 20-25 λεπτά,ή έως ότου χρυσίσει.Το αφήνετε να κρυώσει επάνω σε σχάρα και το σερβίρετε ζεστό.


Κύριο Συστατικό : Αλεύρι
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 20-25 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 6
Πηγή : Βιβλίο Συνταγών Cooking Chef


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV