ΖΟΠΦ (ZOPF)



450 γρ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ ψιλή ζάχαρη
7,5 ml αλάτι
7 γρ / 1 φακελάκι ξηρή μαγιά που φουσκώνει γρήγορα
1 ελαφρά χτυπημένο αυγό
150 ml χλιαρό γάλα
75 γρ λιωμένο βούτυρο
Για το γλάσο:
1 κρόκο αυγού
10 ml νερό

Τοποθετείστε το αλεύρι,τη ζάχαρη,το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μπολ Kenwood.Χρησιμοποιώντας τον Γάντζο Ζύμης στην χαμηλότερη ταχύτητα προσθέστε σταδιακά ανακατεύοντας με το αυγό,το χλιαρό γάλα και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.Ανακατέψτε περίπου για 4 λεπτά στην ταχύτητα 1 μέχρι να γίνει το μείγμα απαλό και εύπλαστο.Βγάλτε το μπολ Kenwood,με το μείγμα,καλύψτε το με μια ελαφρά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου μια με μιάμιση ώρα ή μέχρι να γίνει διπλάσιο σε μέγεθος.Εναλλακτικά αφαιρέστε τον Γάντζο Ζύμης,ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς και την ταχύτητα ανάδευσης στο 3 και αφήστε τη ζύμη μέσα στο μπολ μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος,για περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά.Χρησιμοποιώντας τον Γάντζο Ζύμης στη χαμηλότερη ταχύτητα για 30-60 δευτερόλεπτα απαλά ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να μαλακώσει αρκετά.Στη συνέχεια βάλτε το σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε το σε τρία ίσα μέρη.Πλάστε κάθε κομμάτι σε ένα μακρύ σχοινί και μετά βάλτε το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο.Αρχίζοντας από το κέντρο,πλέξτε τα κομμάτια μαζί μέχρι το τέλος.Σφραγίστε τα άκρα και γυρίστε τα από κάτω.Γυρίστε το μείγμα από την άλλη πλευρά και πλέξτε το υπόλοιπο.Σφραγίστε ξανά τα άκρα και γυρίστε τα από κάτω.Μεταφέρτε το σε μια ελαφρά λαδωμένη κόλλα ψησίματος.Καλύψτε το με ελαφρά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει για 30 λεπτά,ή μέχρι να γίνει διπλάσιο σε μέγεθος.Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.Ανακατέψτε το κρόκο του αυγού με νερό για να διαμορφώσετε το γλάσο και αλείψτε με πινέλο μαγειρικής τη φρατζόλα.Ψήστε για 30 λεπτά,ή μέχρι να ροδίσει.Το ψωμί θα είναι έτοιμο όταν το κτυπήσουμε στη βάση και ακούγεται κούφιο.Αφήστε το να κρυώσει σε μια μεταλλική σχάρα.


Κύριο Συστατικό : Αλεύρι
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 30 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 1
Πηγή : Βιβλίο Συνταγών Cooking Chef


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV