ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

600 γρ. χλιαρό νερό
40 γρ. μαγιά σκόνη
500 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. αλεύρι σικάλεως
10 γρ. αλάτι
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Βάζετε σε μία Λεκάνη 60 ml. από το νερό, διαλύετε τα 20 γρ. από την μαγιά και αφήνετε το μείγμα να "ξεκουραστεί" γύρω στα 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα δύο αλεύρια. Προσθέτετε το αλάτι. Προσθέτετε 100 γρ. αλεύρι στο μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε. Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει 2 με 3 ώρες περίπου.
Βάζετε σε μία λεκάνη 100 ml. νερό, διαλύετε την υπόλοιπη μαγιά, και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.
Προσθέτετε στο πρώτο μείγμα 100 ml. νερό και ανακατεύετε.
Προσθέτετε αλεύρι και ζυμώνετε. Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το μείγμα της καινούριας μαγιάς. Προσθέτετε αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη. Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να βουτυρωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 1/2 ώρα.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει. Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής Φερτέ το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φερτέ το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα. Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν.

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
Κύριο Συστατικό : Αλεύρι
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 Ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος : 30 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 6
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV