ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

375 γρ. σκληρό αλεύρι ολικής αλέσεως
75 γρ. σκληρό άσπρο αλεύρι
10 ml (2 κουτ. γλυκού) αλάτι
7 γρ. ξηρή μαγιά
300 ml χλιαρό νερό
Για την επικάλυψη:
30 ml (2 κουτ. σούπας) νερό
1/2 κουτ. αλάτι
αλεύρι ολικής αλέσεως για πασπάλισμα

Τοποθετήστε το αλεύρι ολικής αλέσεως καθώς και το άσπρο αλεύρι, αλάτι και μαγιά στο μπολ Kenwood. Χρησιμοποιήστε το Γάντζο Ζύμης στην ελάχιστη ταχύτητα, αναμίξτε βαμιαία με το χλιαρό νερό ώστε να διαμορφωθεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε για 1 λεπτό στην ελάχιστη ταχύτητα και 4 λεπτά στην ταχύτητα 1, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική. Αφαιρέστε το μπολ Kenwood, καλύψτε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί το μεγεθός της. Εναλλακτικά αφαιρέστε το Γάντζο Ζύμης, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς και την ταχύτητα ανάμιξης στο 3 και αφήστε τη ζύμη μέσα στο μπολ μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά.
Χρησιμοποιώντας το Γάντζο Ζύμης, στην ελάχιστη ταχύτητα για 30-60 δευτερόλεπτα ζυμώνουμε ήπια τη ζύμη για να καθίσει. Την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και της δίνουμε σχήμα σφαιρικό. Ζυμώνουμε από τις δύο πλευρές προς το κέντρο, κατόπιν την αναποδογυρίζουμε και την τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη κόλλα ψησίματος.
Καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στυς 230 βαθμούς. Αναμιγνύετε το νερό με το αλάτι και το περνάτε με ένα πινέλο επάνω στο ψωμί. Τέλος το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Χρησιμοποιείτε ένα αιχμηρό μαχαίρι και κάνετε 3 ή 4 χαρακιές οριζόντια στην φραντζόλα,έπειτα πάλι κάθετα. Το ψήνετε για 10 λεπτά έπειτα μειώνετε τη θερμοκρασία του φόυρνου στους 200 βαθμούς για άλλα 20 λεπτά, ή έως ότου το ψωμί φαίνεται συμπαγές όταν τρυπιέται στη βάση.
Το αφήνετε να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα.


Κύριο Συστατικό : Αλεύρι ολικής αλέσεως
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 30 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Ευκολούτσικο
Μερίδες : 1 φρατζόλα
Πηγή : Βιβλίο Συνταγών Cooking Chef


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV