ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ



2 κιλά σκληρό αλεύρι
2 κύβους φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα μέτρια κομμένη
1 χούφτα γλυκάνισο
100 γρ. σουσάμι
1 – 2 φακελάκια κουκουνάρι
5 κομματάκια μαστίχα Χίου θρυμματισμένη
1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
10 καρύδια ολόκληρα
Βούτυρο και λίγο αλεύρι ακόμη για το ταψί

Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε σε 3 φλιτζάνια νερό το γλυκάνισο για πέντε λεπτά. Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να γίνει χλιαρό. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και με το χέρι μας δημιουργούμε στη μέση του μια λακκούβα. Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και τη ρίχνουμε στη λακκούβα. Επίσης ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το χλιαρό νερό μαζί με το γλυκάνισο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά το μείγμα. Το ζυμάρι που θέλουμε θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει προσθέτουμε αλεύρι. Ενώ αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Τέλος ρίχνουμε την καρυδόψιχα και το κουκουνάρι συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι τα δύο αυτά υλικά να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Βουτυρώνουμε δύο μεγάλα στρογγυλά ταψιά και τα αλευρώνουμε. Κρατάμε λίγη από τη ζύμη και την υπόλοιπη την μοιράζουμε στα ταψιά και την απλώνουμε απαλά με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε τα ταψιά με δύο καθαρές πετσέτες λινές και τα τυλίγουμε με 1 – 2 κουβέρτες. Τα αφήνουμε να σταθούν ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Με τα ταψιά τυλίγουμε και ένα μπολάκι μέσα στο οποίο έχουμε τη ζύμη που έχουμε φυλάξει χώρια. Όταν η ζύμη στα ταψιά φουσκώσει, παίρνουμε τη ζύμη από το μπολάκι και πλάθουμε με τα χέρια μας τέσσερα κορδόνια. Με κάθε ζευγάρι κορδόνια δημιουργούμε σε κάθε ταψί έναν σταυρό που χωρίζει το ταψί στα 4. Στις άκρες του κάθε κορδονιού καθώς και στο σημείο που τέμνονται (κέντρο) βυθίζουμε μέχρι τη μέση ένα ολόκληρο καρύδι με το κέλυφός του. Με μία οδοντογλυφίδα κάνουμε μερικές τρύπες τόσο στη ζύμη όσο και πάνω στα κορδόνια. Παλιά «κεντούσαν» το Χριστόψωμο με περισσή τέχνη δημιουργώντας πραγματικά καλλιτεχνήματα. Μπορείτε κι εσείς να δοκιμάσετε το ταλέντο σας και να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο και σίγουρα ξεχωριστό Χριστόψωμο για την Άγια ημέρα των Χριστουγέννων. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και ζυμάρι στην διακόσμησή σας θα πρέπει να προνοήσετε να φυλάξετε από πριν όπως κάναμε και για τα κορδόνια. Αφού τελειώσετε τη διακόσμηση του Χριστόψωμου, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να το αλείψετε με νερό ή γάλα και να το πασπαλίσετε με μπόλικο σουσάμι ή μαυροσούσαμο. Ψήνετε το Χριστόψωμο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (περισσότερο ναι, λιγότερο όχι).


Κύριο Συστατικό : Αλεύρι
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Εορταστικό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά & χρόνος για να φουσκώσει
Χρόνος Μαγειρέματος : 1 Ώρα
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 10
Πηγή : Ucook Team Chef Marios Glykas


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV