ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ



1/2 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξύδι
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κούπα νερό
1 κιλό λάχανο τουρσί
1 κούπα χοιρινό λίπος
1/2 κούπας κρεμμύδια
3/4 κιλό χοιρινό κρέας σε κυβάκια
3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη

Ετοιμάστε το φύλλο. Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανίτσα κι ανοίξτε στο κέντρο μια λακκούβα. Βάλτε μέσα το λάδι, το ξύδι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το νερό. Ανακατέψτε το μίγμα παίρνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι. Μαζέψτε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώστε την προσθέτοντας όσο ακόμη νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή. Χωρίστε την σε 10 μπαλάκια. Βάλτε τα σε ταψί αλευρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα. Αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες. Ανοίξτε τα μπαλάκια σε μικρά φυλλαράκια και αλείφοντας τα ενδιάμεσα με μπόλικο λάδι στοιβάξτε τα πέντε πέντε. Αφήστε τα να σταθούν σκεπασμένα 15' και κατόπιν ανοίξτε δύο μεγάλα χοντρά φύλλα 5-6 εκ. μεγαλύτερα από το ταψί που θα τα στρώσετε. Ετοιμάστε τη γέμιση. Κόψτε το λάχανο σε κομμάτια κι αφαιρέστε όλα τα σκληρά μέρη. Πλύνετε το με άφθονο, τρεχούμενο νερό κι αν είναι πολύ αλμυρό, αφήστε το να σταθεί μια νύχτα μέσα σε κατσαρόλα με νερό, που να το σκεπάζει. Στραγγίστε το και πιέστε το μέσα στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσια του νερού. Βάλτε το 1/4 του λίπους σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα και σοτάρετε τα κομματάκια του χοιρινού ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα επάνω στη φωτιά, ώσπου να μαραθεί. Προσθέστε το λάχανο, σκεπάστε και σιγοβράστε 5'. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά, την πάπρικα και το κεφαλοτύρι, τ' αυγά, αλάτι αν χρειάζεται και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βουτυρώστε ένα ταψί πίτας με διάμετρο 40 εκ. και στρώστε το 1 φύλλο, σουρώνοντας το ελαφρά. Απλώστε επάνω τη γέμιση και σκεπάστε τη με το δεύτερο φύλλο, σουρώνοντας το, να κάνει χοντρές πτυχές στην επιφάνεια. Αλείψτε το με λίπος και ψήστε την πίτα στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Σερβίρετε την ζεστή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χοιρινό με τσιγαρίδες (δυστυχώς αν δεν σφάξετε το δικό σας γουρουνάκι τσιγαρίδες είναι πολύ δύσκολο να βρείτε). Μπορείτε, αν θέλετε, αντί λάχανο τουρσί να βάλετε νωπό λάχανο. Αν χρησιμοποιήσετε νωπό λάχανο θα το ζεματίσετε μέσα σε νερό με 1/4 κούπας ξύδι. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα κρούστας, θα προτιμήσετε τα ειδικά για πίτα και θα στρώσετε τα μισά κάτω και τα υπόλοιπα επάνω από τη γέμιση.


Κύριο Συστατικό : Λάχανο , Χοιρινο
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 Λεπτά & 2 ΄Ώρες να φουσκώσει η ζύμη
Χρόνος Μαγειρέματος : 1 Ώρα & 10 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 6
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV