ΤΣΙΑΠΑΤΑ



Προζύμι:
5 γρ μαγιά φρέσκια
550 γρ αλεύρι
Ζύμη:
10 γρ μαγιά
500 γρ αλεύρι
500 γρ προζύμι
15 γρ αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το προζύμι,αναμειγνύουμε τη μαγιά με 400 ml ζεστό νερό και το αλεύρι,που το έχουμε πρώτα κοσκινίσει.Ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 12 ώρες.Την επόμενη μέρα χωρίζουμε το προζύμι στα δύο.Το ένα μισό δεν θα το χρειαστούμε τώρα,μπορούμε να το καταψύξουμε ώστε να το χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.Λιώνουμε τη μαγιά σε 4 κ.σ. ζεστό νερό,προσθέτουμε λίγο αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.Δουλεύουμε τη φουσκωμένη μαγιά με το άλλο μισό προζύμι,αλάτι και 250 ml ζεστό νερό ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη.Πρέπει να είναι ελαστική και να παίρνει εύκολα σχήμα.Βάζουμε σε ένα μπολ 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη,έτσι ώστε να "επιπλέει" στο λάδι.Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 2 ώρες,ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος της.Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε στα τέσσερα.Αλείβουμε με λάδι δύο ταψιά.Τυλίγουμε τα κομμάτια της ζύμης στο αλεύρι,σχηματίζουμε σχετικά στενόμακρες φραντζόλες,τις τοποθετούμε στα ταψιά και τις αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν σκεπασμένες για 1 ώρα,ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος τους.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (με αέρα στους 180 βαθμούς).Ψήνουμε τα ψωμιά για 20 λεπτά περίπου.


Κύριο Συστατικό : Αλεύρι
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 30 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Ευκολούτσικο
Μερίδες : 4
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV