ΡΙΖΟΤΟ PAELLA



350 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 300 γρ. λευκό κρασί, 1600γ ρ. ζωμό σαφράν, 100 γρ. αρακά, 100 γρ. τομάτα κονκασέ, 50 γρ. πιπεριά ψητή, 50 γρ. τσορίζο, 250 γρ. κοτόπουλο μπούτι, μύδια, 250 γρ. καλαμάρι, αστακό ουρά, μαϊντανό ψιλοκομμένο, τσάϊβς, 100 γρ. βούτυρο, 50 γρ. παρμεζάνα
Υλικά για ζωμό σαφράν
κέλυφη αστακού-γαρίδας, ελαιόλαδο, κρεμμύδι σε φέτες, φινόκιο σε φέτες, τομάτα πελτέ, τομάτα ψιλοκομμένη, λευκό κρασί, σαφράν,
Υλικά για κοτόπουλο σοτέ
220 γρ. κοτόπουλο μπούτι, 10 γρ. ελαιόλαδο,
Υλικά για αστακό
50 γρ. αστακός

Για το ριζότο
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε λίγο από το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Προσθέτουμε ακόμη λίγο ζωμό, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο. Προσθέτουμε τον αρακά, τη τομάτα, το κοτόπουλο και το καλαμάρι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί εντελώς. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα βότανα και ομογενοποιούμε. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Για το ζωμό
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κελύφη μα λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Αποσύρουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την τομάτα και το νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε και προσθέτουμε το σαφράν.
Για τον αστακό
Τοποθετούμε τον αστακό σε αλατισμένο κοχλάζον νερό και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε στο νερό για λίγα λεπτά. Αποσύρουμε και καθαρίζουμε το κρέας από το σώμα του αστακού. Κόβουμε την ουρά σε λεπτές φέτες.
Κοτόπουλο σοτέ
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει καλό χρώμα και από τις 2 πλευρές και να είναι σχεδόν εντελώς μαγειρεμένο στο εσωτερικό του. Κόβουμε σε φέτες.


Κύριο Συστατικό : Ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 30 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Τηγάνι , Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι έτσι
Μερίδες : 2
Πηγή : Γ. Λουκάκος


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV