ΤΡΑΓΑΝΑ ΡΟΛΛΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΣΟΤΕ


Για την ζύμη:
500 γρ. αλεύρι, 40 ml ελαιόλαδο, 180 ml νερό ανακατεμένο με 1 κ.κ ζάχαρη, 2 κ.σ. ξίδι, Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα γιαουρτιού:
300 γρ. γιαούρτι, 50 ml ελαιόλαδο, 15 ml χυμό λεμονιού, Ξύσμα μισού λεμονιού, Ένα μικρό ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένο, Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα πράσα:
3 πράσα ψιλοκομμένα σε μικρά καρεδάκια, ½ κ.γ κύμινο, Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. λάδι, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
Για την γέμιση:
3 πατάτες βρασμένες στον ατμό, 1 μικρό άνηθο ψιλοκομμένο, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κ.σ. γιαούρτι, 3 κ.σ. λάδι

Περνάμε τις πατάτες από τον μύλο βάζοντας τον δίσκο με τις χοντρές τρύπες. Με το πιρούνι ενσωματώνουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε με το χέρι μας την γέμιση μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Αφήνουμε την σάλτσα στο ψυγείο έως ότου ετοιμαστεί η πατατόπιτα. Σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι, βάζουμε μέσα και το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο για 30 δεύτερα. Ρίχνουμε τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το κύμινο, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε μισοσκεπασμένο να σιγοψηθεί για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να αναδειχθεί η γλυκύτητα του πράσου. Πάνω σε μαρμάρινο πάγκο απλώνουμε το αλεύρι, κάνουμε στη μέση μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα το λάδι. Ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο λίγο και το νερό μαζί με το ξίδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε σε μαλακή ζύμη προσθέτοντας λίγο ακόμα λάδι αν χρειαστεί. Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα μπάλας, την σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Ανοίγουμε την ζύμη πάνω στον πάγκο που τον έχουμε αλευρώσει καλά. Τοποθετούμε την γέμιση στην άκρη της ζύμης και τυλίγουμε απαλά έτσι ώστε το φύλλο να τυλίξει την γέμιση 3-4 φορές φτιάχνοντας ένα μακρύ μπαστούνι. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει η κρούστα τραγανή, μόλις δηλαδή την τρυπάμε με πιρούνι να νοιώσουμε ένα κριτσίνισμα. Κόβουμε την πατατόπιτα σε φαρδιές ροδέλες και σερβίρουμε με την σάλτσα γιαουρτιού και τα πράσα.


Κύριο Συστατικό : Πατατά
Είδος Πιάτου : Ορεκτικό
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης : Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας : 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 25 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Τηγάνι
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 2
Πηγή : Αθηναγόρας Κωστάκος


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV