ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
300 γρ. χοιρινό κιμά
1 μεγάλο αυγό
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
75 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
30 γρ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου μαϊντανού
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
60 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
800 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
10 γρ. ξερή ρίγανη ή βασιλικό
6-8 φρέσκα φύλλα λαζάνια, βρασμένα από πριν, αν είναι απαραίτητο
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
750 ml γάλα
1 φύλλο δάφνη
1 φρέσκο κλαράκι θυμάρι
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μοσχοκάρυδο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Πρώτα φτιάχνετε τα κεφτεδάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε 175 γρ. μοσχαρίσιο και 175 γρ. χοιρινό κιμά. Προσθέτετε το αυγό, τη φρυγανιά, 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, τον μισό μαϊντανό, το σκόρδο και αρκετό αλάτι και πιπέρι. Αναμειγνύετε καλά τα υλικά και ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μαλακό και να κολλάει στα χέρια σας.
Πλένετε τα χέρια σας με κρύο νερό και παίρνετε μικρά κομμάτια από το μείγμα. Τα πλάθετε να γίνουν στρογγυλά και φτιάχνετε 60 περίπου πολύ μικρά κεφτεδάκια.
Τοποθετείτε τα κεφτεδάκια σε δίσκο και μετά τα βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ, βάζετε το γάλα για τη μπεσαμέλ σε κατσαρόλα. Κάνετε μία σχισμή στο φύλλο δάφνης και μετά προσθέτετε τη δάφνη και το κλωναράκι θυμάρι στο γάλα και το αφήνετε να πάρει βράση. Κατεβάζετε το γάλα από τη φωτιά, το σκεπάζετε και το αφήνετε να απορροφήσει τη μυρωδιά της δάφνης και του θυμαριού.
Προετοιμάζετε τη σάλτσα κιμά.
Σε ένα μέτριο βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το υπόλοιπο σκόρδο και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον υπόλοιπο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και σοτάρετε ελαφρά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και διαλύοντας με ένα πιρούνι τα σβολιασμένα κομμάτια του κιμά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, και μετά τις ντομάτες, τον υπόλοιπο μαϊντανό και τη ρίγανη ή το βασιλικό. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι. Όταν ζεσταθεί, τηγανίζετε λίγα-λίγα τα κεφτεδάκια σε μέτρια έως δυνατή φωτιά για 5-8 λεπτά, μέχρι να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Κουνάτε το τηγάνι μερικές φορές για να μην κολλήσουν. Απλώνετε τα κεφτεδάκια που έχετε τηγανίσει σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° Κελσίου και προετοιμάζετε τη μπεσαμέλ.
Αφαιρείτε το φύλλο δάφνης και το κλωναράκι θυμάρι από το γάλα. Λιώνετε το βούτυρο σε μία μέτρια κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι, και το καβουρδίζετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συγχρόνως. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ενώ συγχρόνως ανακατεύετε γρήγορα. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση και να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να γίνει ομοιόμορφη. Προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά τη σάλτσα, και την κατεβάζετε από τη φωτιά.
Απλώνετε περίπου το ένα τρίτο της σάλτσας κιμά σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Προσθέτετε τα μισά κεφτεδάκια, τα περιχύνετε με το ένα τρίτο της μπεσαμέλ και από πάνω απλώνετε τα μισά φύλλα λαζάνια. Επαναλαμβάνετε τις ίδιες στρώσεις, και τελειώνετε με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε ομοιόμορφα την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν τα λαζάνια.
Αφήνετε τα λαζάνια για 10 λεπτά προτού τα σερβίρετε. Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
Κύριο Συστατικό : Λαζάνια
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 1 Ώρα & 15 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Τηγάνι , Κατσαρόλα , Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 4
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV