ΜΑΥΡΟ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

500 γρ. κυδώνια
4 καλαμαράκια (40γρ. το καθένα)
8 μεγάλες γαρίδες (αποφλοιωμένες,20γρ. η καθεμία)
60 γρ. καρότα,50γρ. πράσα
1 κόκκινη πιπεριά
1/2 πορτοκάλι
2 σκελίδες σκόρδο, 6 κ.σ.ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό ψαριού
1 κρεμμύδι
2 σακουλάκια μελάνι σουπιάς (από τον ψαρά)
300 γρ. ρύζι για ριζότο Αρμπόριο ή Καρναρόλι
αλάτι, πιπέρι καγιέν
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Πλένουμε τα κυδώνια με άφθονο κρύο νερό και πετάμε όσα είναι ανοιγμένα ή σπασμένα. Πλένουμε τα καλαμαράκια και αφαιρούμε την πέτσα τους και το χόνδρο. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα και αφαιρούμε τα σκληρά μέρη. Κόβουμε το κάθε καλαμαράκι σε ροδέλες πάχους 5χιλ. Ανοίγουμε στη μέση κατά μήκος τις γαρίδες. Καθαρίζουμε τα καρότα και το πράσο,κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος και αφαιρούμε τα σποράκια. Τα κόβουμε όλα λεπτές λωρίδες.
Καθαρίζουμε το πορτοκάλι έτσι ώστε να πάρουμε μόνο τη φλούδα, χωρίς το άσπρο και την κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τις ζεματάμε για 30’’ σε βραστό νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Ψιλοκόβουμε το πράσο. Τσιγαρίζουμε το μισό μαζί με τα κομμένα λάχανα και τις φλούδες πορτοκαλιού σε 2 κ.σ. καυτό λάδι. Προσθέτουμε τα κυδώνια,σβήνουμε με κρασί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να βράσουν για 4 με 5’, ώσπου να ανοίξουν. Πετάμε όσα κυδώνια έχουν μείνει κλειστά.
Σουρώνουμε το ζουμί τους και το φυλάμε στην άκρη. Διατηρούμε ζεστά τα κυδώνια,τα λαχανικά και τις φλούδες πορτοκαλιού. Ζεσταίνουμε το ζωμό ψαριού. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε μαζί με το υπόλοιπο σκόρδο σε 2κ.σ. ελαιόλαδο ώσπου να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το μελάνι,σβήνουμε με το ζουμί από τα κυδώνια και βράζουμε ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε λίγο. Σβήνουμε με 1/3 του ζεστού ζωμού και αφήνουμε το ριζότο να σιγοβράσει ανοιχτό για 20’, ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας σιγά σιγά και τον υπόλοιπο ζωμό.
Νοστιμίζουμε με μπόλικο αλάτι και πιπέρι καγιέν. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά και τις γαρίδες και τα καλαμαράκια,ανακατεύοντας συνεχώς για 2 έως 3’. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι καγιέν.
Σερβίρουμε το ριζότο με τα θαλασσινά,τα λαχανικά και τις φλούδες πορτοκαλιού,πασπαλισμένο με το μαϊντανό.


Κύριο Συστατικό : Ρύζι
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ιταλία
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 20 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι & Έτσι
Μερίδες : 4
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV