ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΟΥΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

1 μικρό χταπόδι
2 δαφνόφυλλα
κόκκοι πιπεριού
1/2 φλιτζάνι ξύδι
μαϊντανός
1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
αλάτι
πιπέρι
(για τη μους)
2 μέτριες μελιτζάνες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
(για το κάπνισμα)
ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι,
δαφνόφυλλα
πριονίδι από ξύλα οξιάς
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Βράζουμε το χταπόδι με το ξύδι, τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους πιπεριού.
Σε ένα ταψί ή στην ψησταριά, απλώνουμε δύο χούφτες πριονίδι και τα αρωματικά για το κάπνισμα και ανάβουμε την φωτιά. Όταν η φλόγα πέσει και σιγοκαπνίζει, βάζουμε από πάνω το χταπόδι σε μια σχάρα σε απόσταση 30 εκατ. και το σκεπάζουμε. Το καπνίζουμε για 1 ώρα. Παράλληλα, ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Τις κόβουμε στη μέση και βγάζουμε προσεχτικά τη σάρκα τους, φροντίζοντας να μην σκιστεί η φλούδα τους. Αφαιρούμε τους σπόρους από τη σάρκα και την τεμαχίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφριά σε ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και την μελιτζάνα, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τις φλούδες της μελιτζάνας με το μίγμα και βάζουμε από πάνω το χταπόδι σε φέτες.
Γαρνίρουμε με τα κυβάκια ντομάτας και τον μαϊντανό και αν χρειάζεται, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε την μους μελιτζάνας σε φωλιές, όπως στην φωτογραφία.


Κύριο Συστατικό : Χταπόδι
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 1 Ώρα
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι έτσι
Μερίδες : 4
Πηγή : ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΔΗΣ


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV