ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ



8 γαρίδες Νο1 με κεφάλι και ουρά, 200γρ καλαμάρι ζουλιέν, 250γρ μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα, 100γρ σπανάκι σοτέ, 50γρ κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο, 400γρ ζωμό ψητών λαχανικών, 40γρ σύγκλινο ψιλοκομμένο, μάραθο ψιλοκομμένο, 50γρ βούτυρο, 75γρ ελαιόλαδο
Υλικά για μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα
250γρ φασόλια μαυρομάτικα μουλιασμένα, 25γρ ελαιόλαδο, 50γρ σύγκλινο, 50γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 5τμχ θυμάρι κλωνάρι, 800γρ ζωμό κότας
Υλικά για σπανάκι σοτέ
500γρ σπανάκι, 50γρ κρεμμύδι φρέσκο, 20γρ ελαιόλαδο
Υλικα για ζωμό ψητών
20γρ ελαιόλαδο, 225γρ πράσσο, 225γρ κρεμμύδι ξερό, 200γρ πιπεριές κόκκινες, 150γρ ντομάτα, 150γρ καρότο, 100γρ φινόκιο, 30γρ σκόρδο, 10τμ θυμάρι κλωνάρι, 750γρ ζωμό κότας

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατά φωτιά και προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε γρήγορα και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε σε χαρτί και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε και σοτάρουμε το καλαμάρι για 30 δεύτερα το πολύ και αλατίζουμε. Αποσύρουμε μαζί με τις γαρίδες. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε ακόμη λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σύγκλινο με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φασόλια, το σπανάκι, και τον ζωμό. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να γλασάρει ο ζωμός. Επαναφέρουμε τα θαλασσινά, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και τον μάραθο. Αλατίζουμε αν χρειαστεί. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Και σοτάρουμε το σύγκλινο μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά. Φέρνουμε σε βρασμό χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Αλατίζουμε τον ζωμό που έχει απομείνει ώστε να είναι γευστικός και αφήνουμε τα φασόλια να τραβήξουν το αλάτι μέχρι να κρυώσουν. Σουρώνουμε και κρατάμε μόνο τα φασόλια. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να χάσει τα υγρά του αλλά να διατηρήσει το χρώμα του. Αποσύρουμε και στεγνώνουμε σε χαρτί. Τοποθετούμε το πράσο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το καρότο, το φινόκιο και την τομάτα σε ένα ταψί με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 220c μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε με σινουά και κρυώνουμε.

mavromatika-me-spanaki
Κύριο Συστατικό : Γαρίδες , Σπανάκι , Φασόλια μαυρομάτικα
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 45 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 2
Πηγή : Γ. Λουκάκος


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV