ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΕΑΣ



15 ml ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 450 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 5 γρ. αποξηραμένα ανάμικτα μυρωδικά, 120 ml ζωμό βοδινού, 1 αυγό, 75 γρ. ζαμπόν ή μορταδέλα ψιλοκομμένα, 45 γρ. ψίχα φρέσκου λευκού ψωμιού, 150 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, 18 κανελόνια που δεν χρειάζονται βράσιμο, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
30 ml ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 καρότο ψιλοκομμένο, 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβα ψιλοκομμένα, μερικά κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, 2.5 γρ. αποξηραμένη ρίγανη
Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. βούτυρο, 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 900 ml γάλα, μοσχοκάρυδο


Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε τον μοσχαρίσιο κιμά και το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας και διαλύοντας τα κομμάτια που έχουν σβολιάσει με μία ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτετε τα ανάμικτα μυρωδικά, το ανάλογο αλάτι και πιπέρι, και μετά ρίχνετε τον μισό ζωμό.
Σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για 25 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές και προσθέτοντας περισσότερο ζωμό καθώς το μείγμα μειώνεται.
Βάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μία μέτρια κατσαρόλα, προσθέτετε τα λαχανικά και το σκόρδο και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε τα ντοματάκια κονσέρβα.
Γεμίζετε την άδεια κονσέρβα με νερό, το ρίχνετε στην κατσαρόλα, και μετά προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε.
Τα αφήνετε να πάρουν βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων χτυπάτε τη ντομάτα για να λιώσει.
Προσθέτετε το αυγό, το ζαμπόν ή τη μορταδέλα, τις ψίχες ψωμιού και 90 γρ./ 6 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα στο κρέας, και ανακατεύετε καλά για να αναμιχθούν.
Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Απλώνετε λίγη σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψί.
Με ένα κουταλάκι γεμίζετε τα κανελόνια με το μείγμα κιμά και τα βάζετε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση πάνω από τη σάλτσα ντομάτας.
Περιχύνετε τα κανελόνια με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190° Κελσίου και ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ.
Λιώνετε το βούτυρο σε μία μέτρια κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και σιγοβράζετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα ενώ συγχρόνως ανακατεύετε γρήγορα.
Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση και ανακατεύετε, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να γίνει ομοιόμορφη.
Τρίβετε το μοσχοκάρυδο και το ρίχνετε στη σάλτσα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περιχύνετε τα γεμιστά κανελόνια με τη μπεσαμέλ, και μετά τα πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Τα βάζετε στο φούρνο και τα αφήνετε να ψηθούν για 40-45 λεπτά, ή μέχρι τα κανελόνια να είναι τρυφερά όταν τα τρυπήσετε με πιρούνι.
Αφήνετε τα κανελόνια για 10 λεπτά περίπου πριν τα σερβίρετε.


Κύριο Συστατικό : Μοσχαρίσιο κιμά
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ιταλία
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 2 Ώρες
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα , Φούρνο
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι έτσι
Μερίδες : 4
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV