ΙΣΛΙ



για τη ζύμη
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιογια τη γέμιση
2 κούπες καρύδια χοντραλεσμένα
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρύφαλλο
για το σιρόπι
2 κουταλιές ζάχαρη για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Σε μια λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Μην την παραζυμώσετε, για τα ισλί θα γίνουν σφικτά. Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 8 μπαλάκια. Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τα καρύδια να σχηματισθεί τρίγωνο. Βάλτε τα σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κεντήστε την επιφάνεια με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με τις μύτες δύο πιρουνιών. ΄Όταν ετοιμασθούν όλα, ψήστε τα στους 175 a βαθμούς Κελσίου για 45' περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση. Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα και βράστε τα 8'. Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε 4-5 ισλί κάθε φορά κι αφήστε τα να σταθούν 3', περιχύνοντάς τα με σιρόπι. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το ένα πλάι στο άλλο και ρίξτε από ένα κουταλάκι σιρόπι στο καθ' ένα. Δέστε το υπόλοιπο σιρόπι καλά και ρίξτε πάλι από λίγο στην επιφάνεια των ισλί, για να γυαλίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν. Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες και στην κατάψυξη, αρκετούς μήνες.


Κύριο Συστατικό : Αλεύρι
Είδος Πιάτου : Γλυκο
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης : Τουρκία
Χρόνος Προετοιμασίας : 2 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος : 45 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Ευκολούτσικο
Μερίδες : 30 τεμ. περίπου
Πηγή : Ucook Team Chef Marios Glykas


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV