ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ



300 γρ. φύλλο κρούστας
1/2 κούπα βούτυρο
4 κούπες γάλα
3 αυγά και 2 κροκάδια
1/2 κούπα ζάχαρη
1/3 κούπας και 1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι βανίλιαγια το σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
λίγη βανίλια

Βουτυρώστε ένα ταψάκι με διάμετρο 25x25 εκ. και στρώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα καλά. Τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα κόψετε στο μέγεθος του ταψιού, στρώστε τα το ένα επάνω στο άλλο στον πάγκο εργασίας, βουτυρώνοντάς τα και πάλι καλά. Χαράξτε τα με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες, χωρίς να φθάσετε ως τις άκρες, για να μη χωρίσουν. Βράστε το γάλα, κατεβάστε το από τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ, χτυπήστε τ' αυγά, τα κροκάδια και τη ζάχαρη, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Ρίξτε κι ανακατέψτε το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ζεστό γάλα λίγο, λίγο χτυπώντας συνεχώς. Αδειάστε το μίγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράστε το ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει ελαφρά η κρέμα. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε μέσα σ' αυτή όσο βούτυρο περίσσεψε από το βουτύρωμα των φύλλων κι αδειάστε τη στο ταψάκι επάνω στα φύλλα. Σκεπάστε την κρέμα με τα χαραγμένα σε λωρίδες φύλλα και ψήστε το γαλακτομπούρεκο στους 190 o C επί 15'. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 o C, και ψήστε το άλλα 35', ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί 7' και περιχύστε το γαλακτομπούρεκο, μόλις το βγάλετε από το φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς, χωρίς να το καλύψετε, για να μη μαλακώσει το φύλλο. Κόψτε το σε κομμάτια και σερβίρετέ το την ίδια μέρα, είναι πολύ πιο νόστιμο. ΄Οσο περισσέψει, φυλάξτε το στο ψυγείο ακάλυπτο.


Κύριο Συστατικό : Γάλα , σιμιγδάλι
Είδος Πιάτου : Γλυκο
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης : Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας : 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 50 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 8
Πηγή : Ucook Team Chef Marios Glykas


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV