ΚΡΕΜΑ ΑΝΓΚΛΕΖ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

250 γρ. γάλα πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 κλωναράκι βανίλιας
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Με ένα μικρό μαχαίρι «σκίζουμε» κατά μήκος στη μέση το κλωναράκι βανίλιας. Με τη λάμα του μαχαιριού βγάζουμε από το εσωτερικό από το κλωναράκι, ώστε να πάρουμε τα αρωματικά σποράκια της βανίλιας.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια (σποράκια + κλωναράκι). Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη λίγο από το μείγμα γάλακτος - κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 84° - 85° C, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά (γιατί πάνω από αυτήν τη θερµοκρασία θα ψηθεί ο κρόκος και θα «κόψει» η κρέµα) και αδειάζουµε σε άλλο σκεύος, για να µη µείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί το αυγό.
Εάν δεν έχουµε θερµόµετρο, δοκιµάζουµε αν είναι έτοιµη η κρέµα, βουτώντας µέσα ένα κουτάλι. Βγάζοντάς το, θα πρέπει στη ράχη του να έχει σχηµατιστεί ένα οµοιόµορφο στρώµα κρέµας που, σέρνοντας το δάχτυλο επάνω του, να αφήνει δρόµο που δεν κλείνει (αυτό το κάνουµε γρήγορα, για να µην ψηθεί περισσότερο το αυγό).
TIP Κατά την παρασκευή της κρέμας ανγκλέζ πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην ψηθεί το αυγό. Γι' αυτό τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες παρασκευής της κρέμας. Για τον ίδιο λόγο, προσέχουμε πολύ αφού τη φτιάξουμε, να την αδειάσουμε σε καθαρό σκεύος, ώστε να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα ανγκλέζ για να φτιάξουμε μπαβαρουάζ, τη διατηρούμε σε βάζο στο ψυγείο για 3 - 4 ηµέρες.


Κύριο Συστατικό : Κρέμα γάλακτος
Είδος Πιάτου : Γλυκό
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης : Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας : 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 10 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 8
Πηγή : Παρλιάρος Στέλιος


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV