ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΣΟΡΜΠΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Για τα κοχύλια από φύλλο:
250 γρ. ανάλατο βούτυρο, 12 φύλλα φύλλο εμπορίου, ξεπαγωμένα
Για το σιρόπι λεμονιού:
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό, 1 λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα
Για την γέμιση:
6 φλιτζάνια γάλα, ¼ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 7 αυγά, 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια, ξύσμα από 2 λεμόνια, χυμό από 1 λεμόνι
Γιά το Σορμπέ από λεμόνι :
2 φλιτζάνια χυμό λεμονιού, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, ½ φλιτζάνι νερό, 3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Γιά την Μαρμελάδα με λεμόνια :
24 λεμόνια, ½ φλιτζάνι νερό, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουτάλι της σούπας πεκτίνη
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Αλείφουμε μία φόρμα για μικρά κέικ με βούτυρο. Παίρνουμε 12 φύλλα φύλλου και τα κόβουμε στη μέση. Μετά παίρνουμε κάθε μισό κομμάτι φύλλου και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, το διπλώνουμε στη μέση, αλείφουμε με βούτυρο ξανά, και το διπλώνουμε στη μέση, ξανά, ώστε να έχουμε ένα μικρό τετράγωνο. Τοποθετούμε το τετράγωνο προσεχτικά μέσα σε μία από τις κοιλότητες της φόρμας, βεβαιώνοντας ό,τι όλες οι πλευρές δείχνουν προς τα πάνω και ό,τι δεν υπάρχουν τρύπες. επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρις ότου να γεμίσουν όλες οι κοιλότητες. Ψήνουμε στους 325° C για 10 – 15 λεπτά ή μέχρις ότου να ροδοκοκκινίσουν. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το λεμόνι και σιγοβράζουμε για 20 – 30 λεπτά ή μέχρις ότου να γίνει σαν σιρόπι. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για να ανακατευτούν καλά. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και χτυπάμε συνεχώς μέχρις ότου να πήξει το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει, μετά το χύνουμε μέσα στα κοχύλια φύλλου και τα ψήνουμε στους 160° C για να δέσουν. Περιλούουμε με το σιρόπι λεμονιού ενώ είναι ακόμη ζεστά.

Σορμπέ από λεμόνι
Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και την γλυκόζη. Τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ για να κρυώσουν. Καταψύχουμε σε μηχάνημα παγωτού.

Μαρμελάδα με λεμόνια
Ξύνουμε τη φλοίδα 12 λεμονιών με μία μεγάλη ξύστρα για να δημιουργηθούν μακριές, λεπτές λωρίδες φλοίδας. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια, αφαιρούμε τους σπόρους και κόβουμε τη σάρκα σε κομμάτια. Στύβουμε τα άλλα 12 λεμόνια. Βάζουμε τη φλοίδα, τη σάρκα, το χυμό και το νερό σε μία κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά. Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και την πεκτίνη. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το φέρνουμε να πάρει μία βράση, βεβαιώνοντας ό,τι όλο η πεκτίνη έχει διαλυθεί. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε κάθε κομμάτι γαλατομπούρεκο με μία μεγάλη κουταλιά σορμπέ λεμονιού και μία κουταλιά μαρμελάδας.

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΣΟΡΜΠΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ
Κύριο Συστατικό : Λεμόνι
Είδος Πιάτου : Γλυκό
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης : Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας : 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 2 Ώρες
Τρόπος Μαγειρέματος : Δυσκολούτσικο
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι έτσι
Μερίδες : 90 - 100
Πηγή : KERASMA


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV