ΣΤΕΛΛΑ ΣΠΑΝΟΥ

ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Η ΣΤΕΛΛΑ ΣΠΑΝΟΥ

1Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τους λόγους για τους οποίους γίνατε σεφ. Πώς και ασχοληθήκατε με το αντικείμενο;
Καταρχήν, είχα μεγάλη ροπή στην μαγειρική από μικρό παιδί, με συνάρπαζαν οι γεύσεις με τις μυρωδιές που αναδυόταν από κάθε γαστρονομικό σκεύασμα. Προσπαθούσα να τις ανακαλύψω και να τις ανταγωνισθώ, παρασκευάζοντας τις ίδιες και καλύτερες απ’ αυτές. Έτσι η μαγειρική έγινε για μένα τρόπος ζωής και έκφρασης Είναι μια σχέση μόνιμα σε εξέλιξη, πάντα μαθαίνω, παρακολουθώ σεμινάρια μαγειρικής , υψηλής ζαχαροπλαστικής, είναι ένας ατελείωτος κόσμος που μου αρέσει που είμαι κομμάτι του, αγαπώ την μαγειρική όχι μόνο για τις γεύσεις αλλά γιατί οι συνταγές κουβαλάνε την ψύχη του κάθε τόπου. Διατηρώ ένα food blog to www.stellaspanou.gr για την κουζίνα της Μακεδονίας – Θράκης

2Η μαγειρική είναι τέχνη;
Ένα καλομαγειρεμένο πιάτο είναι αποτέλεσμα ευαισθησίας και προσήλωσης σε γαστρονομικές αρχές και ιδέες για μένα, η μαγειρική είναι συναίσθημα, επιθυμία να ευχαριστήσεις αυτούς για τους οποίους ετοιμάζεις το πιάτο, αν αυτά είναι γνωρίσματα τέχνης, τότε ναι!

3Επικρατεί μια άποψη πως οι περισσότεροι σεφ είναι άνδρες, ακριβώς επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να αντέξουν τη πίεση της δουλειάς.
Η πίεση είναι ίδια και για τα δυο φύλα και οι αντοχές κατά κύριο λόγο εξαρτώνται όχι μόνο από το φύλο αλλά από την αγάπη και το μεράκι γι αυτό που κάνεις και ευτυχώς στη μαγειρική θέλει πολύ. ΣΤΕΛΛΑ ΣΠΑΝΟΥ

4Θα ήθελα να μου πεις πως αποφάσισες να αρχίσεις να γράφεις βιβλία και για το βραβείο που πήρε το Καβάλας γεύσεις;
Η συγγραφή βιβλίων προέκυψε αρχικά από την έλλειψη καταγραφής και προβολής της Θρακιώτικης κουζίνας σε πανελλαδικό εύρος.
Έχω κάνει άλλες δυο εκδόσεις η μια είναι ο «Έρωτας γεύσεων» ένα βιβλίο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το όποιο περιελάμβανε τα χαρακτηριστικά πιάτα των 5 Νομών της περιοχής που ήταν το πρώτο βιβλίο μιας κουζίνας που δεν έχει προβληθεί και διαδοθεί και το «Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις» για τον νομό Ξάνθης. Έχοντας διοργανώσει κάτι πρωτοποριακό για την περιοχή, 2 μεγάλα φεστιβάλ τοπικών γεύσεων στη Καβάλα, το επόμενο βήμα ήταν να βγει ένα βιβλίο με την κουζίνα της Καβάλας.
Επειδή είμαι τελειομανής τόσο στην καταγραφή, όσο και στην παρουσίαση των συνταγών μου, είμαι πολύ απαιτητική στις συνεργασίες μου για την έκδοση των βιβλίων, επιμελούμαι πάντα την έκδοση και φωτογραφίζω η ίδια τα φαγητά που παρουσιάζω. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας φαίνεται στα βιβλία και ως επιστέγασμα ήρθε και η διεθνής μεγάλη διάκριση για το τελευταίο βιβλίο «Καβάλας γεύσεις», στο διαγωνισμό “Gourmand World Cookbook award”, στο Παρίσι στην κατηγορία καλύτερης φωτογραφίας βιβλίου μαγειρικής για το 2010 ανάμεσα από συμμέτοχες 36 χωρών.

5Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Τηλεόραση θα έκανες;
Έχω καθοδόν προς έκδοση δυο βιβλία, ένα για την Χαλκιδική και ένα ακόμη που αφορά την κουζίνα του ανατολικού Ελληνικού τόξου Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου.
Κάθε βιβλίο μου θέλει πολύ κόπο για να γίνει, γιατί πηγαίνω από σπίτι σε σπίτι γιατί μόνο έτσι καταγράφεται το παραδοσιακό , ερευνώ, καταγράφω, φωτογραφίζω, ταιριάζω τις συνταγές , πέρα απ αυτό όμως θέλω να είναι από μόνο του ένα ταξίδι, τόσο γευστικό όσο και γεωγραφικό ! και θέλω να κάνω αρκετά γιατί μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια
Συμμετοχές είχα σε πολλές εκπομπές και σε όλα σχεδόν τα γνωστά κανάλια. Και βέβαια θα ήθελα να είχα εκπομπή αλλά αυτό είναι κάτι που το κρίνουν άλλοι. Αυτό θα ήταν πιο εύκολο αν ζούσα στην Αθήνα όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων όσο αφορά τις επαγγελματικές γνωριμίες και επαφές. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει.

6Είναι πιο εύκολο για εσάς να μαγειρεύετε για ορισμένους εκλεκτούς καλεσμένους ή για ένα μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων, όπως πριν καιρό στη Συρία;
Είναι το ίδιο εύκολο και στις δυο περιπτώσεις χρειάζεται καλή προετοιμασία αν και στο εξωτερικό ακόμη και στην Ευρώπη δεν βρίσκεις ελληνικά προϊόντα , οπότε προσαρμόζεις τα εκεί προϊόντα στη γεύση της Ελλάδος .
Αρκεί βέβαια στο τραπέζι να μην βρίσκονται η κόρη μου και ο άνδρας μου είναι αυτοί που με κρίνουν πιο αυστηρά από όλους .

7Ποίο είναι το μυστικό μιας πετυχημένης συνταγής;
Η αφοσίωση και η καλής ποιότητας πρώτη υλη.

8Πότε μαγειρέψατε για πρώτη φορά;
Όταν ήμουν τετάρτης δημοτικού έκανα το πρώτο μου φαγητό φασολάκια κατσαρόλας, μου άρεσε πολύ η μεταμόρφωση των υλικών, ξαναμπήκα στην κουζίνα την άλλη ημέρα και έκανα μακαρόνια με σάλτσα, ακόμη εκεί συνεχίζω να είμαι. Η οικογενειακή μου παράδοση στην Χαλκιδική είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό πάντα οι αυλές μας ήταν γεμάτες με μπαξέδες ,παστά ψάρια, λουκάνικα λάδια και ελιές .

9Στο σπίτι σας μαγειρεύετε;
Αν δεν μαγείρευα στο σπίτι δεν θα κατάφερνα όλα όσα έχω καταφέρει καθημερινά μάλιστα και ανελλιπώς ενιοτε και περισσότερες από μια μου αρέσει το φαγητό όταν είναι ζεστό και φρέσκο ,δεν προτιμώ το φαγητό της προηγούμενης ημέρας .

10Η δική σας κουζίνα είναι υγιεινή;
Θα έλεγα ανεπιφύλακτα ναι, το καλό υγιεινό φαγητό είναι ζήτημα επιλογής αγνών υλικών. Χρησιμοποιώ μόνο τα εποχιακά και όχι με πολλές σάλτσες και μπαχαρικά, γιατί προτιμώ να μην φορτώνω πολύ τις πρώτες ύλες, θέλω αυτούσιες τις γεύσεις τους.

11Ποιες από τις νέες τεχνικές χρησιμοποιείτε;
Οι γαλλικές και οι κινεζικές τεχνικές στη μαγειρική είναι αυτές που μου ταιριάζουν δεν είμαι οπαδός της μοριακής.

12Πώς εμπνέεστε τις συνταγές σας; Πειραματιζόσαστε;
Συνεχώς πειραματίζομαι και επηρεάζομαι σε σημαντικό βαθμό από τα ταξίδια μου, δοκιμάζω πολλά υλικά και γεύσεις , σε εκείνο όμως που δίνω εγώ μεγάλη σημασία είναι τα ελληνικά προϊόντα. Η έμπνευση έχει να κάνει με τη στιγμή, την επιθυμία, την όρεξη που θα έχω και τι υλικά διαθέτω και μπορώ εύκολα να βρώ.

13Υπάρχει κάποιο υλικό που σας αρέσει περισσότερο;
Τα ψάρια είναι ένα υλικό που μου αρέσει ιδιαίτερα και που τα κάνω με χίλιους τρόπους όταν ζούσα Θεσσαλονίκη μου άρεσε να περνώ μέσα από το Μουδιάνο να τα βλέπω και να τα μυρίζω και γενικά οι ψαραγορές είναι η αδυναμία μου.

14Τι σχέση έχει η τέχνη με τη γαστρονομία;
Και τα δυο χρειάζονται μεράκι και προσήλωση.

Βησσαρίων Παρθένης


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV