ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑ

ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑ

1Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του μάγειρα;
Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητεία ήμουν μάγειρας και από εκεί κατάλαβα ότι η μαγειρική ήταν το μέλλον μου.

2Που έχεις κάνει σπουδές;
Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Kes College και πήρα Certificate in Food Preparation and Culinary Arts. Μετά συνέχισα τις σπουδές μου στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και πήρα Higher Diploma in Culinary Arts και τέλος σπούδασα στο University of Derby στην Αγγλία για να πάρω πτυχίο στον κλάδο Professional Culinary Arts.

3Ποιο ήταν το πρώτο πιάτο που μαγειρέψατε;
Από τα πολλά πιάτα που μαγείρεψα σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να θυμάμαι το πρώτο. Αυτό που θυμάμαι πολύ καλά είναι τις φωνές της μητέρας μου από τις ακαθαρσίες στους πάγκους της κουζίνας που άφηνα πίσω μου. ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑ

4Γιατί να γίνει κάποιος μάγειρας;
Η αιτία για να γίνει κάποιος μάγειρας είναι επειδή έχει το ταλέντο και επειδή πραγματικά το θέλει. Δεν μπορεί κάποιος να γίνει μάγειρας για τα λεφτά ή για να γίνει διάσημος. Μία φράση που συνεχώς επαναλαμβάνω είναι πως μάγειρας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

5Στο σπίτι σας μαγειρεύετε;
Μαγειρεύω παντού ακόμα και όταν με καλούν για φαγητό.

6Τι είναι επιτυχία για ένα μάγειρα;
Η επιτυχία για κάθε μάγειρα μπορεί να μεταφραστεί διαφορετικά. Επιτυχία για μένα είναι όταν δέχομαι τα συγχαρητήρια από τους ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει το φαγητό μου και τους άρεσε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία για μένα από να βλέπω τους πελάτες μου ικανοποιημένους και να τους βλέπω να με επισκέπτονται ξανά.

7Τρώτε junk food;
Η αλήθεια είναι ότι πλέον τώρα δεν τρωω junk food αλλά θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν δοκίμασα ποτέ. Πριν ασχοληθώ με την μαγειρική δεν ήμουν σε θέση να καταλάβω ότι είναι καλύτερα να περιμένω και να φαω κάτι ποιοτικό παρά να καταναλώνω junk food που είναι γρήγορο. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μαγειρική και ανακάλυψα τι μπορεί να κάνει κάποιος με την μαγειρική κατάλαβα ότι το φαγητό είναι απόλαυση και χρειάζεται χρόνο, αυτός ο χρόνος δεν ήθελα να σπαταλείται σε junk foods αλλά σε κάτι καλύτερο.

8Πώς εμπνέεστε τις συνταγές σας; Πειραματιζόσαστε;
Προσπαθώ όσο μπορώ μέσα από τις συνταγές μου να παρουσιάζω την κυπριακή αναβαθμισμένη κουζίνα. Κάθε μέρα πειραματίζομαι και κάθε μέρα θέλω να δημιουργώ νέες συνταγές. Πρώτα τις γεύομαι εγώ και μετά τις καθιερώνω στο μενού μου.

9Υπάρχει κάποιο υλικό που σας αρέσει περισσότερο;
Τα φρέσκα αρωματικά και όλα τα μαγειρικά βότανα ειδικότερα το φασκόμηλο (σπατζιά στην Κυπριακή διαλεκτό).

10Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;
Το αγαπημένο μου πιάτο είναι το βραβευμένο πιάτο που μου χάρισε την πρώτη θέση στην Κωνσταντινούπολη το 2010 και το οποίο ξεχώρισε ανάμεσα σε 35 χώρες. Το πιάτο περιλαμβάνει κοτόπουλο στήθος γεμιστό με μανιτάρια και κουκουνάρι καθώς και σπιτικό λουκάνικο από συκωτάκι κοτόπουλου καραμελώμενο. Συνοδεύεται με πουρέ από κολοκάσι και σάλτσα από έψημα (σταφυλόμελο) και κουμανδαρία. Το πιάτο αυτό περιλαμβάνετε στο μενού του εστιατόριου «Αρχοντικό Παπαδόπουλου» στον Κόρνο της Κύπρου όπου είμαι ο σεφ.

11Ποία είναι η αγαπημένη σας κουζίνα και γιατί;
Αγαπημένη μου κουζίνα είναι η Κυπριακή επειδή λατρεύω τις Κυπριακές γεύσεις και πιο συγκεκριμένα τις παλιές ξεχασμένες Κυπριακές γεύσεις. Επίσης μου αρέσει επειδή έχω την δυνατότητα να μεταμορφώσω οποιαδήποτε κυπριακή παραδοσιακή συνταγή σε αναβαθμισμένη κυπριακή συνταγή.

12Αν έπρεπε να πάρετε μαζί σας σε ένα έρημο νησί μόνο τρία συστατικά, ποιά θα ήταν, και τι θα φτιάχνατε μ’ αυτά;
Τα τρία συστατικά που θα έπαιρνα μαζί μου θα ήταν: κατσικίσιο γάλα, πυτιά, και φρέσκο δυόσμο. Με αυτά τα υλικά θα έφτιαχνα κυπριακό χαλούμι που είναι και το αγαπημένο μου.

13Μυστικό για την επιτυχημένη συνταγή υπάρχει;
Βεβαίως και υπάρχει. Το δικό μου μυστικό είναι να βάζεις αγάπη μέσα στην συνταγή που δημιουργείς. Όταν το φαγητό έχει μέσα αγάπη τότε τα έχει όλα.

14Τι αποτελεί για σένα έμπνευση;
Με την βοήθεια των καθηγητών μου κατά την διάρκεια των σπουδών μου καθώς και με την συνεργασία μου με αξιόλογους σεφ συνειδητοποίησα ότι έμπνευση για μένα αποτελούσαν τα πάντα, κάτι το οποίο δεν γνώριζα πριν. Με την πολύτιμη βοήθεια τους κατάφερα να ξεφύγω από τα κλασικά και να αρχίσω να συνδυάζω υλικά που ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι μπορούν να συνδυαστούν άψογα.

Βησσαρίων Παρθένης


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV