ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΣΑΪ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΣΑΪ

Με δύο φλιτζάνια την ημέρα ο οργανισμός μας θα "χαμογελά" και το πρόσωπό μας θα λάμπει. Το "μαγικό φίλτρο" είναι οι κατεχίνες, μία ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχονται εν αφθονία στο πράσινο τσάι και έχουν μία άμεση επίδραση, στην καρδιά, το μυαλό και τον μεταβολισμό. Τα νέα δεδομένα για τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού στην υγεία παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό τη διοργάνωση της Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών( ΓΠΑ).Η ημερίδα ήταν μία καλή ευκαιρία για τη συνολική παρουσίαση μελετών από πολλές χώρες και την Ελλάδα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή και κυρίως το πράσινο τσάι που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ερευνών πολλών επιστημονικών ομάδων την τελευταία δεκαετία.

Τις έρευνες παρουσίασαν ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής στο ΓΠΑ Αντώνης Ζαμπέλας, ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς και η επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής του ΓΠΑ Μαρία Καψοκεφάλου.Η αντιοξειδωτική ιδιότητα του πράσινου τσαγιού και η θετική επίδραση στον οργανισμό και κυρίως στο καρδιοαγγειακό σύστημα, στην εγκεφαλική λειτουργία και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, όπως εξήγησε η κ. Καψοκεφάλου, καθιστούν το αρωματικό αυτό φυτό μοναδικό, καθώς το βασικότερο αντιοξειδωτικό συστατικό του, όπως είναι οι κατεχίνες, σε αντίθεση με άλλα είδη διατροφής, εμπεριέχεται εν αφθονία. Πέρα όμως από την περιεκτικότητα, όπως απέξειδαν έρευνες και του ΓΠΑ πρόσφατα, ο βαθμός απορροφητικότητας των κατεχινών του πράσινου τραγιού από τον οργανισμό είναι υψηλός καθώς η σημαντική αντιοξειδωτική δράση- που σημαίνει αναζωογόνηση των κυττάρων και αναχαίτιση της φυσιολογικής πορείας γήρανσης- εντοπίζεται και στο πλάσμα του αίματος και στους ιστούς.

Οι κατεχίνες του τσαγιού είναι "θαυματουργές" όμως και στο θέμα της πρόληψης ή και αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, και διάφορες μορφές καρκίνου, όπως εξήγησε ο κ. Καστανάς. Ο ίδιος ανέφερε μελέτες της ερευνητικής του ομάδας που αφορούν δράσεις των κατεχινών οι οποίες συμβάλλουν στη "θωράκιση" του κυττάρου απέναντι σε εξωτερικά στρεσογόνα ερεθίσματα. Όπως επίσης σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη και του μαστού, όπου προέκυψαν, όπως είπε ο ίδιος, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία από την επίδραση των κατεχινών όχι μόνο στον τομέα της πρόληψης αλλά και της θεραπείας με μείωση των όγκων κατά 50% στα πειραματόζωα (ποντίκια). Ένα επίσης αξιόλογο κεφάλαιο, συνιστά η επίδραση των κατεχινών στο μεταβολισμό, όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη έρευνα της καθηγήτριας Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής και φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, Αν Μαρί Ρουσέλ η οποία λόγω της κακοκαιρίας στη χώρα μας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην ημερίδα.

Οι κατεχίνες πλήττουν την παχυσαρκία, καθώς αυξάνουν τη δραστηριότητα του μεταβολικού κύκλου μέχρι και 20%, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους, και ειδικότερα τη διάλυση του λίπους τόσο του υποδόριου όσο και του περιφερειακού κοιλιακού πάχους. Το γεγονός αυτό παρατηρήθηκε τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε υπό εξέλιξη κλινική μελέτη περίπου 1.000 ατόμων και υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τσαγιού στο πλαίσιο ενός διαιτολογίου με περιορισμένες θερμίδες ευνοεί τη γρηγορότερη απώλεια βάρους και μπορεί να περιορίσει με επιτυχία την επανάκτηση βάρους μετά από μία δίαιτα.


Γράφει ο Chef Marios Glykas.

 






blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV