ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΦΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΦΕΣ

Οι έγκυες θα πρέπει να σκέφτονται να αποφεύγουν την καφεΐνη, σημειώνουν ερευνητές που ανακάλυψαν ότι ακόμα και μέτρια κατανάλωση στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Στη Βρετανία, το όριο που έχει τεθεί είναι 300 μιλιγκράμ ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ωστόσο, αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Αmerican Journal of Obstetrics and Gynaecology’ αποκαλύπτει ότι 200 μιλιγκράμ καφεΐνης την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο σε σύγκριση με γυναίκες που απείχαν.
Ειδικοί δήλωσαν ότι θα επαναξιολογήσουν τα στοιχεία για να δουν αν χρειάζεται αλλαγή η σύσταση. Ο γυναικολόγος Pat O’ Brien, του Βασιλικού Κολεγίου Γυναικολόγων, δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα, θα συμβούλευε τώρα τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων κύησης να απέχουν από την καφεΐνη. Όπως εξηγεί, οι πρώτες 12 εβδομάδες είναι ευαίσθητη περίοδος για το έμβρυο και είναι η περίοδος όπου συμβαίνουν οι περισσότερες αποβολές.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και το επόμενο διάστημα της κύησης.
Υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αποβολή, όπως η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, προηγούμενο ιστορικό αποβολής και υπογονιμότητα. Ωστόσο, οι αιτίες της πλειοψηφίας των αποβολών δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.

Η καφεΐνη έχει εξεταστεί σαν παράγοντας κινδύνου και στο παρελθόν αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν αντιφατικά. Για τη νέα έρευνα, ο Dr De-Kun Li και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Kaiser εξέτασαν 1.063 γυναίκες που είχαν συλλάβει τους προηγούμενους δυο μήνες.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν λεπτομερώς για την κατανάλωση καφεΐνης μέχρι την εικοστή εβδομάδα εγκυμοσύνης. Όταν συνέκριναν τις πληροφορίες με τον αριθμό των γυναικών που είχαν αποβάλει μέχρι την εικοστή εβδομάδα κύησης, σε 172 γυναίκες φάνηκε να υπάρχει σχέση.
Σε σύγκριση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν καφεΐνη, οι γυναίκες που κατανάλωναν μέχρι 200 μιλιγκράμ την ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο αποβολής 15% έναντι ποσοστού 12%. Οι γυναίκες που ξεπερνούσαν τα 200 μιλιγκράμ είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 25%.

Ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε να σχετίζεται με την ίδια την καφεΐνη, παρά με άλλο συστατικό του καφέ, διότι άλλα ροφήματα με καφεΐνη, όπως το τσάι και η ζεστή σοκολάτα έδειξαν παρόμοια τάση με τον καφέ.
Η καφεΐνη μπορεί να διαπερνά τον πλακούντα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι επίπτωση έχει στο έμβρυο. Ο Dr Li θεωρεί πως το μήνυμα για τις εγκύους από αυτή την έρευνα είναι ότι μάλλον θα πρέπει να σκεφτούν να σταματήσουν την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Καφέ δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα των ήδη υπαρχόντων ερευνών και είναι σημαντικό να ανατρέξει κανείς σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία παρά να εστιάσει μόνο σε μια μελέτη.


Γράφει ο Chef Marios Glykas.






blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV