Ζάχαρη και υποκατάστατα



Ζάχαρη και υποκατάστατα

Η ζάχαρη είναι η κοινή ονομασία για τους γλυκούς και υδατοδιαλυτούς υδατάνθρακες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Υπάρχουν διαφόρων τύπων σάκχαρα τα οποία παράγονται από διαφορετικές πηγές. Οι απλές παραλλαγές της ονομάζονται μονοσακχαρίτες, με παραδείγματα της ομάδας αυτής να είναι η γλυκόζη, φρουκτόζη και γαλακτόζη.

Η κοινή επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη πρόκειται για σακχαρόζη η οποία αποτελεί τύπο δισακχαρίτων, και στην ίδια ομάδα ανήκουν και η μαλτόζη και λακτόζη.
Μεγαλύτερες χημικές ενώσεις σακχάρων ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες. Υπάρχουν και χημικώς διαφορετικές ενώσεις οι οποίες έχουν γεύση παρόμοια με τη ζάχαρη ωστόσο δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα, όπως η στέβια και η ξυλιτόλη, και χρησιμοποιούνται για διαιτητικούς σκοπούς ή από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη, παρόλο που γνωρίζουμε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.

Καλό είναι λοιπόν να να βρούμε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες με φυσικές.

Φυσικές γλυκαντικές ουσίες είναι:

Το Μέλι

Ζάχαρη και υποκατάστατα

Το μέλι, το οποίο αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης λόγω της πολύ γλυκιάς γεύσης του. Έχει επίσης πολλές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γι' αυτό συστήνεται σε περίπτωση κρυολογήματος ή ίωσης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε σταδιακά τη ζάχαρη που βάζετε στον καφέ με μέλι μέχρι να συνηθίσετε τη γεύση του.

Ο χουρμάς

Ζάχαρη και υποκατάστατα

Ο χουρμάς, ο οποίος είναι καρπός του φοινικόδεντρου και έχει πολύ γλυκιά γεύση. Έχει υψηλό ενεργειακό φορτίο και μπορείτε να τον συμπεριλάβετε σε πολλές συνταγές αντί της ζάχαρης, αφού πρώτα τον πολτοποιήσετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χουρμάδες αυξάνουν τη γονιμότητα και είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών.

Η ζάχαρη καρύδας
Ζάχαρη και υποκατάστατα

Η ζάχαρη καρύδας, η οποία δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με την κανονική λευκή ζάχαρη. Είναι πλούσια σε γλουταμικό οξύ, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα μειώνει την επιθυμία για γλυκά και ζάχαρη.

Τα μπαχαρικά

Ζάχαρη και υποκατάστατα

Τα μπαχαρικά, τα οποία είναι γνωστά για την αίσθηση γλυκύτητας που αφήνουν στο στόμα. Τέτοια είναι η κανέλα και η βανίλια. Προσθέστε τα σε συνταγές που πιστεύετε ότι ταιριάζουν και θα διαπιστώσετε ότι θα μειωθεί η ανάγκη σας για ζάχαρη.


Ucook.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV