Ελληνικά βότανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες



Ελληνικά βότανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Η ελληνική γη είναι γνωστή για τον μεγάλο αριθμό των άγριων βοτάνων της. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από αυτά καθώς και οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τσάι του βουνού

Ελληνικά βότανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Το φυτό τσάι του βουνού (γένος Σιδηρίτης) xρησιμοποιείται ευρύτατα στις μεσογειακές χώρες, όπως και στην Ελλάδα ως αφέψημα. Το τσάι περιέχει συστατικά τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Περιέχει όμως καφεΐνη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαμίκο, αν και συνεισφέρει στη νοητική εγρήγορση, μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση άγχους, αϋπνίας και να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα άτομα που εμφανίζουν ευαισθησία σε αυτή.
Τέλος, δεν έχει διεγερτική δράση και φαίνεται να επιδρά ευεργετικά σε κρυολογήματα, φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού και την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Τσουκνίδα

Ελληνικά βότανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Η τσουκνίδα (ή τσουκνίθα) ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών. Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως. Περιέχει πλήθος μεταλλικών στοιχείων με κύρια τα κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, πυρίτιο, νάτριο, αλλά και βιταμίνες όπως C, A και του συμπλέγματος Β. Περιέχει επίσης πολλά καροτένια και χλωροφύλλη.

Φράξος

Ελληνικά βότανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι FRAXINUS Exelsior (Φράξινος η υψηλή). Την συναντούμε με τις ονομασίες Φράξος, Μέλιος, Μέλεγος του Διοσκουρίδου. Ανήκει στην οικογένεια των Ελαιωδών. Συγγενικά του είδη είναι η F. Americana (αμερικανικό λευκός φράξος) και η F. Chinensis, F.ornus (Φράξος ο όρνος, μικρός φράξος).
Δρα ως καθαρτικό, στυπτικό, αντιφλεγμονώδες και διουρητικό. Τα φύλλα χρησιμεύουν σε αρθρίτιδες και ρευματισμούς. Οι φλούδες σε διαλείποντες πυρετούς και είναι τονωτικές.

Φλισκούνι

Ελληνικά βότανα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Φυτό πολυετές, αυτοφυές (φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν), φθάνει σε ύψος μέχρι 60 cm, με όρθιους βλαστούς, λογχοειδή, αντικριστά, πριονωτά, χνουδωτά φύλλα και ανθούς σε μικρά στάχυα από ροζ, μωβ και άσπρα λουλούδια.
Το βρίσκουμε σε εύκρατα κλίματα, σε φτωχά εδάφη, ηλιόλουστα σημεία και κοντά σε ρεματιές. Είναι γνωστή η χρήση του κατά των αναπνευστικών παθήσεων, του βήχα και του άσθματος, επισημαίνει ο κ. Παπαμίκος.
Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό, ενώ ταυτόχρονα είναι χρησιμότατο βοηθητικό της πέψης. Η χρήση του κρίνεται απαγορευτική σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος και στις θηλάζουσες γυναίκες.


Ucook.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV