Η Ελλάδα και το σαλιγκάρι



Η Ελλάδα και το σαλιγκάρι


Κατά τη δεκαετία του 1970 η εμπορία και μεταποίηση σαλιγκαριών, ήταν ένας από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς αγροδιατροφικούς ελληνικούς κλάδους. Ειδικά η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, από το 1970 έως και το 2000, διένυε τρεις «χρυσές δεκαετίες» λόγω της μεταποίησης των σαλιγκαριών, καθώς ο κλάδος στην πλήρη του ανάπτυξη απασχολούσε περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους και συντηρούσε περί τις 1.800 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα και το σαλιγκάρι

Όμως, τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση σαλιγκαριών από «άγριους» φυσικούς πληθυσμούς περιορίζεται συνεχώς, κυρίως λόγω της αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς των καταναλωτών σε σχέση με προϊόντα που προέρχονται από τη φύση. Επιπλέον, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σάρκας των σαλιγκαριών από φυσικούς πληθυσμούς εμφανίζουν συγκριτικά μειονεκτήματα με βάση τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα.

Η Ελλάδα και το σαλιγκάρι

Τα παραπάνω καθιστούν την εκτροφή σαλιγκαριών έναν κλάδο ζωικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης μιας και τα εκτρεφόμενα σαλιγκάρια έχουν αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς λόγω των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν. Φυσικά η αναφορά στην εκτροφή σαλιγκαριών αφορά οργανωμένες μονάδες εντατικής εκτροφής που λειτουργούν με σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες και πλήρη έλεγχο της αναπαραγωγής, αύξησης, διατροφής και ευζωίας των σαλιγκαριών, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στην οργάνωση και λειτουργία των ιχθυοπαραγωγικών μονάδων της Ελλάδας.

Η Ελλάδα και το σαλιγκάρι

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας (ξηροθερμικό κλίμα) καθώς και το διαθέσιμο υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας σε θέματα εκτροφής, δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας, σε υγιείς βάσεις, καθώς και την παραγωγή προϊόντων σαλιγκαριών με συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.


Ucook.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV