Κρόκος Κοζάνης, ο Κόκκινος "Χρυσός"



Κρόκος Κοζάνης, ο Κόκκινος



Κρόκος Κοζάνης, ο Κόκκινος "Χρυσός"

Αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Ελληνικής γης. Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα ιδιαίτερο λουλούδι του οποίου η συλλογή χρειάζεται πολλές ώρες εργασίας καθώς γίνεται με τα χέρια. Χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων κρόκου. Όταν ολοκληρωθεί η συλλογή των ανθών, ξεκινά μία άλλη χρονοβόρα και χειρωνακτική εργασία αυτή του διαχωρισμού των μωβ λουλουδιών από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου. Τέλος τα στίγματα αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο και μεταφέρονται στον Συνεταιρισμό των κροκοπαραγωγών.

Κρόκος Κοζάνης, ο Κόκκινος

Ο ύπερος του λουλουδιού του κρόκου, γνωστός και ως σαφράν, είναι από τα πιό περιζήτητα μπαχαρικά. Στα ελληνικά καταστήματα το ένα γραμμάριο στοιχίζει γύρω στα 4 ευρώ.

Το 2015 η παραγωγή του κρόκου έφθασε περίπου στους 3,5 τόνους με το μεγαλύτερο μερίδιο να το απορροφούν οι αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ και μόλις το ένα τρίτο να προωθείται στην ελληνική αγορά.

Κρόκος Κοζάνης, ο Κόκκινος

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει και οι Κινεζικές αγορές. Επί τέσσερις ημέρες, η κινεζική αντιπροσωπεία βρέθηκε στην Κοζάνη από τις 31/10, προκειμένου να δει από κοντά τις εκτάσεις του κρόκου.

Κρόκος Κοζάνης, ο Κόκκινος

Ο κρόκος Κοζάνης είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία παίρνουμε μέσω της κατανάλωσης του, παρόλο που χρησιμοποιούμε πολύ μικρή ποσότητα. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ριφοβλαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β2, νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6 οι οποίες είναι πολύ σημαντικές έτσι ώστε να έχουμε βέλτιστη υγεία.


Ucook.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV