Ο Ελληνικός γύρος θα πιστοποιηθεί ως παραδοσιακό προϊόν



Ο Ελληνικός γύρος θα πιστοποιηθεί ως παραδοσιακό προϊόν



Ο Ελληνικός γύρος θα πιστοποιηθεί ως παραδοσιακό προϊόν


Ο γύρος παραδοσιακά είναι ένα προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με την Ελληνική γαστρονομία και παράδοση. Σε μερικές μέρες θα δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που θα αναφέρει τα βήματα αναγνώρισης των ΕΠΙΠ (Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων), με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς).

Η δημιουργία του φακέλου με τα στοιχεία αναγνώρισης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και στην συνέχεια θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι μετά από την πάροδο 12-18 μηνών θα μπει στην «τελική ευθεία» για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Ο φάκελος θα περιλαμβάνει:

H ονομασία Γύρος αφορά τόσο το ωμό προϊόν κρέατος, όσο και το ψημένο προϊόν κρέατος, που αποτελείται από λεπτές φέτες κρέατος το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία θερμική εστία. Ο γύρος διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα λόγω του τρόπου ψησίματος του, καθώς τα κομμάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, μπροστά από θερμαινόμενες εστίες.

Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν τη μορφή φύλλων. Το προϊόν «γύρος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «γύρος» που σημαίνει περιφορά, περιστροφή ή περίμετρο. Σήμερα, η ελληνική νομοθεσία ορίζει το Γύρο ως προϊόν που παράγεται από λεπτές φέτες κρέατος ολόκληρων τεμαχίων. Η προέλευση του κρέατος μπορεί να είναι από χοίρο, βοδινό, πρόβατο ή κοτόπουλο.

Ucook.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV