ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2014Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας για το 2014

Με ελληνικό χρώμα όσον αφορά τις κορυφαίες διακρίσεις αλλά κι ευρωπαϊκή αύρα χάρη στους διεθνείς υψηλούς προσκεκλημένους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή, δόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 10/3 στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» τα Βραβεία Γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι 2014 στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Μεγάλος νικητής ο Έκτωρ Μποτρίνι που κρατά για δεύτερη χρονιά τον τίτλο του σεφ του καλύτερου εστιατορίου στη χώρα(Etrusco - Κέρκυρα ) ενώ βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο για δύο ακόμα εστιατόρια του, στην Αθήνα και τη Ρόδο.

H πολυαναμενόμενη απονομή των Χρυσών Σκούφων 2014 είναι πλέον γεγονός. Την περασμένη Δευτέρα­, στη «Μεγάλη Βρεταννία», η Ελλάδα παρουσίασε την ανερχόμενη νέα ελληνική κουζίνα στους Ευρωπαίους υπουργούς Τουρισμού, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής τους. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η εκδότρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου τους προσκάλεσαν στο επίσημο δείπνο της απονομής των βραβείων, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σπέσιαλ μενού με θέμα «Νέα μεταμοντέρνα ελληνική κουζίνα». Το υπέγραψαν έξι σεφ που κράτησαν ψηλά τη σημαία της γαστρονομίας τα τέσσερα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης βραβευόμενοι συνεχώς με Χρυσό Σκούφο. μαγείρεψαν οι Απόστολος Αλτάνης, Λευτέρης Λαζάρου, Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Πουλιάσης, Νίκος Ρούσσος και ­Γεωργιάννα Χιλιαδάκη.

Αδιαμφισβήτητος πολυνίκης του 2014 ο Έκτορας Μποτρίνι. Με το «Etrusco» (Κέρκυρα ) να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας και καλύτερο εστιατόριο Ελληνικής Κουζίνας αλλά και τα άλλα δύο εστιατόριά του («Botrini’s» ) στην Αθήνα και τη Ρόδο να κερδίζουν Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, ο Κερκυραίος σεφ έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους αποτελούν το 26% του συνόλου και είναι τα εστιατόρια «Abovo», «Anassa», «Bill & Coo», «Botrini’s Rodi», «Ντομάτα» και «Σελήνη». Την ίδια στιγμή τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανανεώθηκαν στο ίδιο ποσοστό με τα «Botrini’s» (σε Αθήνα και Ρόδο ), «Funky Gourmet», «Hytra» και «Γαλάζια Hytra», «Bill & Coo», «Τηλέμαχος Art Grill», «Apocalypsis», «Αλάτσι», «Έξι Κλειδιά» και «Ψαράκι».

Είναι πολύ σημαντικός ο δυναμισμός που δείχνει η εστιατορική σκηνή της Ελλάδας, αποτελώντας ταυτόχρονα τη βιτρίνα του γαστρονομικού μας τουρισμού. Αν εξαιρέσουμε την Αθήνα, η οποία –όπως είναι αναμενόμενο– κερδίζει τη μερίδα του λέοντος με 9 Χρυσούς Σκούφους και 14 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας καταγράφουν επίσης υψηλές επιδόσεις. Η Χαλκιδική με 3 και 4 εστιατόρια αντίστοιχα, η Κρήτη με 3 και 3, ενώ Μύκονος, Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη κερδίζουν 2 Χρυσούς Σκούφους και 2 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Ρόδος έναν Χρυσό Σκούφο και 2 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Πάτμος και το Πήλιο κερδίζουν για πρώτη φορά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Στις επόμενες σελίδες ακολουθεί πλήρης η αναλυτική παρουσίαση όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με ένα ειδικό βραβείο ιδιαίτερα σημαντικό: αυτό της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας-τιμής το οποίο κερδίζει για το 2014 ο «Βασίλαινας».

xrysoi-skoufoi-2014


ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2014
«Etrusco»
Ο Έκτορας Μποτρίνι, με δημιουργική φαντασία και άριστη γνώση των πρωτοποριακών τεχνικών, επαναπροσδιορίζει τα παραδοσιακά πιάτα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας, μεταμορφώνοντάς τα σε νόστιμες εικαστικές συνθέσεις. Το «Etrusco» βραβεύεται επίσης ως το καλύτερο εστιατόριο Ελληνικής Κουζίνας.
Κέρκυρα Κάτω Κορακιάνα, 2661093342
«Βαρούλκο»
Με ηγέτη τον Λευτέρη Λαζάρου, εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής γαστρονομίας, το «Βαρούλκο» βραβεύεται συνεχώς επί 21 χρόνια με Χρυσό Σκούφο. Σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία επιπέδου, η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας κι έχει κερδίσει ήδη αστέρι Michelin.
Αθήνα Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400
«Botrini’s»
Ευρηματικοί συνδυασμοί υλικών και υψηλές επιδόσεις από τον Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος δημιουργεί μια δυναμική, νεωτερική κουζίνα, πολύ προσωπική και σοφιστικέ, με ελληνικές αλλά και διεθνείς μαγειρικές τεχνικές. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Αθήνα Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324
«Funky Gourmet»
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, οι πιο συστηματικοί εκφραστές της πρωτοποριακής techno-motional γαστρονομίας στην Αθήνα, ανασυνθέτουν όλο και πιο νόστιμα κλασικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από Χρυσό Σκούφο, το εστιατόριο διακρίνεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, διαθέτει αστέρι Michelin και βρίσκεται στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Trip Advisor.
Αθήνα Παραμυθίας 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727
«Hytra»
Ο Νίκος Καραθάνος –ολοένα και με περισσότερη ωριμότητα– δημιουργεί μια νέα κουζίνα, η οποία συνδυάζει τη δική του άρτια τεχνική γνώση με τη συλλογική μνήμη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας κι ένα αστέρι Michelin.
Αθήνα Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ­Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767
Άγγελος Λάντος, «Σπονδή»
Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας, με δύο αστέρια Michelin. Ο Άγγελος Λάντος διαπρέπει με μια κουζίνα που συνδυάζει κλασικά και μοντέρνα στοιχεία, εκφράζοντας το σύγχρονο πνεύμα με το οποίο εξελίσσεται σήμερα η γαλλική γαστρονομία. Δυνατό χαρτί τα εξαιρετικά γλυκά, τα οποία αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης.
Αθήνα Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021
Herve Pronzato, «Squirrel»
Τόλμη και προχωρημένη techno-motional μαγειρική, με ένα μενού που συνδυάζει το παιχνίδι με το συναίσθημα, τη φινέτσα και την υψηλή αισθητική. Ο Γαλλοϊταλός σεφ Herve Pronzato καλλιτεχνεί ­γαστρονομικά σε ένα ντεκ πάνω στο κύμα, σε ένα από τα ομορφότερα εστιατόρια της Ελλάδας.
Χαλκιδική Ξεν. «Danai Beach Resort», Νικήτη, 2375022310
«Γαλάζια Hytra»
Ο σεφ Νίκος Καραθάνος συνεχίζει την ανοδική του πορεία και η κουζίνα του αντλεί έμπνευση από την ελληνική παράδοση αξιοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και σύγχρονες τεχνικές. γεύσεις με εκπλήξεις κι επιτυχημένους συνδυασμούς. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, ενώ έχει βραβευτεί ήδη με ένα αστέρι Michelin.
Αθήνα Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000
Στέφανος Κολιμάδης, «Διόνυσος»
Ο Στέφανος Κολιμάδης παρουσιάζει μια εκλεπτυσμένη εκδοχή της μεσογειακής κουζίνας χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης τα τοπικά προϊ­όντα του νησιού και όλες εκείνες τις γαστρονομικές πινελιές που ορίζουν την υψηλή μαγειρική.
Κρήτη Ξεν. «Elounda Beach», Ελούντα, 2841063000
Matsuhisa Athens
Ανανεωμένη, με λεπτές και ποικίλες αποχρώσεις ενός fusion με γιαπωνέζικη βάση και περουβιανές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές επιρροές, η αθηναϊκή πρεσβεία του Nobu Matsuhisa έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα ονειρεμένο σημείο της αττικής ριβιέρας.
Αθήνα Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510
«Nobu Matsuhisa»
Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του έδωσαν για ακόμη μία χρονιά ρεσιτάλ υψηλής μαγειρικής τέχνης δίπλα στην κοσμοπολίτικη πισίνα του ξενοδοχείου «Belvedere»: εξαιρετική αρχιτεκτονική στις γεύσεις, ένταση στον ουρανίσκο – εμπειρία.
Μύκονος Ξεν. «Belvedere», Ρόχαρη, 2289025122
Μιχάλης Νουρλόγλου, «Abovo»
Με καλαισθησία, σωστές εκτελέσεις και αγαστή συνύπαρξη νεωτερισμών και βαθιάς­ comfort food νοστιμιάς αλλά και ιδιαίτερα δημιουργικά γλυκά να δένουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο, η μαγειρική πρόταση του Μιχάλη Νουρλόγλου μεταδίδει πραγματικά ωραία ενέργεια.
Αθήνα Κολοκοτρώνη 37 (1ος όροφος ), Κεφαλάρι, 2108015324-5
Aπόστολος Αλτάνης, «Alfredo’s Grand Dining»
Η μαγειρική προσωπικότητα του Απόστολου Αλτάνη αποτυπώνεται με όρους ξεχωριστής νοστιμιάς σε μια κουζίνα με έμφαση στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και την εποχικότητα και σε ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση αλλά κι εντυπωσιακό σέρβις.
Θεσσαλονίκη Regency Casino Thessaloniki, Αεροδρόμιο, 2310491199
Nίκος Τζούμας, «Anassa»
Μια στερεή γαστρονομική πρόταση επιπέδου και μια μοντέρνα κουζίνα που συνδυάζει κλασικά και δημιουργικά στοιχεία. Ο Νίκος Τζούμας ανανεώνει με το όμορφο, οικείο εστιατόριό του τη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
Θεσσαλονίκη Θεμιστοκλή Σοφούλη 26, 2311821360
Αθηναγόρας Κωστάκος, «Bill & Coo»
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος παρουσιάζει με τα τρία διαφορετικά μενού του το άρωμα, το άγγιγμα και την εμπειρία και αφηγείται με μοναδικό τρόπο το μεταμοντέρνο στόρι της κουζίνας της Μυκόνου. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Μύκονος Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, 2289026292-4
«Botrini’s Rodi»
Ακόμη μία γαστρονομική έδρα για τον Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος –στο πνεύμα του γαστρονομικού επαναπροσδιορισμού της παραδοσιακής μας κουζίνας– παρουσιάζει πιάτα με μνήμες από την τοπική­ μαγειρική παράδοση της Ρόδου, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της πρωτοποριακής κουζίνας. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Ρόδος Ξεν. «Bellevue Suites», Ακτή ­Μιαούλη και Τήλου, 2241075880
Αλέξανδρος Τσιοτίνης, «Calypso»
Αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη, ο νεαρός και ιδιαίτερα ταλαντούχος Αλέξανδρος Τσιοτίνης ενθέτει με ευρηματικό τρόπο και άριστη τεχνική τα ερεθίσματά του από την τοπική κουζίνα της Κρήτης στο μεσογειακής αισθητικής και κοσμοπολίτικης αντίληψης γαστρονομικό μενού του. Κρήτη Ξεν. «Elounda Peninsula All Suite Hotel», Ελούντα, 2841068250
Νίκος Πουλιάσης, «Κουκούμαβλος»
Στο εδώ και χρόνια καλύτερο εστιατόριο της Σαντορίνης, με τη φοβερή θέα στην Καλντέρα και στην παλιά πόλη των Φηρών, ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς, όπου οι διεθνείς ιδέες μιξάρονται με ελληνικές γεύσεις σε μοναδικές δημιουργίες.
Σαντορίνη Φηρά, 2286023807
«Ντομάτα»
Αντλώντας έμπνευση από όλη τη Μεσόγειο και στηριζόμενος σε καθαρά ελληνικές βάσεις, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος παρουσιάζει μια ιδιαίτερη προσωπική κουζίνα υψηλών επιδόσεων, γεμάτη αρώματα κι ερεθιστικές συγχορδίες εντάσεων. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Χαλκιδική «Sani Resort», Σάνη, Κασσάνδρα, 2374099465
«Old Mill»
Ο σεφ Αντώνης Πετρέλης ­ανθολογεί γευστικά ερανίσματα από ολόκληρη τη Μεσόγειο και την Κρήτη και συνθέτει με υψηλή τεχνική δημιουργίες με μεστή γεύση κι εκρηκτική φρεσκάδα. Στο εστιατόριο απονέμεται επίσης Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κρήτη Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα, 2841041102-3, 2841068250
«Σελήνη»
Μια πολύ εκφραστική, βαθιά νόστιμη, σύχρονη απόδοση της έννιας «ελληνικότητα». Η συνεργασία με τον δημιουργικό σεφ Νίκο­ Μπούκη υλοποιεί το στόχο που έβαλε εδώ και 28 χρόνια ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης: να εντάξει με μια αναθεωρημένη κουζίνα του νησιού τη Σαντορίνη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Το εστιατόριο τιμάται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και περιλαμβάνεται στα 101 Best Restaurants in Europe του Daily Meal. Σαντορίνη Πύργος, 2286022249
«Tudor Hall - Σωτήρης Ευαγγέλου»
Η αύρα ενός σύγχρονου grand restaurant συμβαδίζει με μια κλασική ελληνική κουζίνα, εκσυγχρονισμένη με φινέτσα και ακριβείς μαγειρικές τεχνικές. Στην κορυφή του «King George» ο Σωτήρης Ευαγγέλου παραδίδει μαθήματα­ ελληνικής γευστικής αρμονίας. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Αθήνα Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265
Γιάννης Παρίκος, «Water Restaurant»
Είναι πραγματικά δουλεμένη στη λεπτομέρεια. πολύ φινετσάτη και ιδιαίτερα ευπαρουσίαστη, η δημιουργική κουζίνα του Γιάννη­ ­Παρίκου έχει προσωπικότητα, ­ενδιαφέροντες συνδυασμούς γεύσεων, άρτια τεχνική και προσεκτικά ­επιλεγμένα υλικά.
Χαλκιδική «Sani Resort», Σάνη, Κασσάνδρα, 2374099400

xrysoi-skoufoi-2014


ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2014
Λευτέρης Λαζάρου, «Βαρούλκο»
Ανανεώνοντας διαρκώς την κουζίνα του, ο Λευτέρης Λαζάρου έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεπερτόριο καινοτομιών, σημείο αναφοράς στους κύκλους της νέας ελληνικής κουζίνας. Εντυπωσιακή δημιουργία της χρονιάς το πανέμορφο ανοιχτό παστίτσιο θαλασσινών.
Aθήνα Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 2105228400
«Botrini’s»
Αντλώντας έμπνευση από τις γευστικές του μνήμες, ο Έκτορας Μποτρίνι παρουσιάζει στο αθηναϊκό του εστιατόριο τη μέχρι στιγμής πιο τολμηρή εκδοχή μιας ελληνικής κουζίνας που φλερτάρει με το μέλλον.
Aθήνα Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσσος, «Funky Gourmet»
Η αβανγκάρντ κουζίνα του εστιατορίου έχει στραφεί στις ελληνικές γεύσεις και στο μενού του συναντάς πλέον χωριάτικη σαλάτα, σπανακόρυζο, παστίτσιο, μαγειρίτσα σε conceptual techno-motional απόδοση μεγάλης νοστιμιάς και πρωτοτυπίας.
Aθήνα Παραμυθίας 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727
Νίκος Καραθάνος, «Hytra»
Η στροφή του Νίκου Καραθάνου σε μια αμιγώς ελληνική δημιουργική ­κουζίνα αποτυπώθηκε αυτήν τη χρονιά με περισσή σαφήνεια και νοστιμιά στα δημιουργικά πιάτα της «Hytra».
Aθήνα Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767
«Γαλάζια Hytra»
Ο Νίκος Καραθάνος παρουσιάζει ­πιάτα των οποίων η δημιουργία επηρεάζεται έντονα από σύγχρονες τεχνικές. Ταυτόχρονα όμως αντλεί έμπνευση από την ελληνική παράδοση και τιμά την εθνική μας κουζίνα με μοναδική δεξιοτεχνία.
Aθήνα Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108902000
Σωτήρης Ευαγγέλου, «Tudor Hall»
Όταν η κλασική ελληνική κουζίνα ­βλέπει τις εμβληματικές σπεσιαλιτέ­ της να ραφινάρονται τόσο ώστε να αποτελούν γαστρονομική πρόταση επιπέδου, τότε η εθνική μας γαστρονομία αποκτά κύρος και λάμψη. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου κεντάει...
Aθήνα Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265
«Aleria»
Η δημιουργική ελληνική κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη αποκαλύπτει μια σοφιστικέ όψη της ελληνικής παράδοσης. Ερεθιστικές λεπτομέρειες, όμορφες ισορροπίες, ενδιαφέρουσα μαγειρική οπτική.
Aθήνα Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 2105222633
Ρενάτο Μεκόλι, «Βασίλαινας»
Η διαρκής ανοδική εξέλιξη αυτού του ιστορικού εστιατορίου του Πειραιά δίνει αέρα ψαγμένης comfort νοστιμιάς στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ο σεμνός Ρενάτο Μεκόλι δημιουργεί μια κουζίνα όπου ο νεωτερισμός συνυπάρχει πολύ γευστικά με την παράδοση.
Aθήνα Αιτωλικού 72 & Βιτολίων, Πειραιάς, 2104612457
«Kool Life»
Η δεύτερη αθηναϊκή γαστρονομική έδρα του μόνιμου πρωταγωνιστή των βραβεύσεων Λευτέρη Λαζάρου έχει αναμενόμενα υψηλό επίπεδο. Ψάρι­ και κρέας μοιράζονται σε μια μικρή κολεξιόν ιδιαίτερων συνδυασμών, οι οποίοι ακτινοβολούν ελληνικότητα και βαθιά νοστιμιά.
Aθήνα Ξεν. «Life Gallery», Θησέως 103, Εκάλη, 2111067400
«Milos Estiatorio»
Το διασημότερο ελληνικό εστια­τόριο στον πλανήτη καλλιεργεί συστηματικά την ιδέα των εκλεκτών πρώτων υλών και της λιτότητας αλλά και την ακρίβεια στο μαγείρεμα και αποτελεί βιτρίνα της καρδιάς και της βαθύτερης ουσίας των ελληνικών γεύσεων.
Aθήνα Ξεν. «Hilton Athens», Βασ. Σοφίας 46, 2107244400
«Παπαϊωάννου»
Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του μενού είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Εξαιρετικό τηγάνι, σχάρα με γνώση και πρώτες ύλες που ακτινοβολούν φρεσκάδα σε ένα εστιατόριο από τα καλύτερα της Ελλάδας στο είδος του.
Aθήνα Ακτή Κουμουνδούρου 42, Πειραιάς, 2104225059
«Τηλέμαχος BBQ Club»
Κορυφαία κρέατα, προσεκτικά επιλεγμένα από όλη τη χώρα, σε μια μοναδική για την ελληνική πραγματικότητα ποικιλία. Το εξαιρετικό σίτεμα και ο μαεστρικός χειρισμός της φωτιάς συμπληρώνουν την εικόνα. Το καλύτερο κρεατάδικο της Αθήνας.
Aθήνα Φραγκοπούλου 22, Κηφισιά, 2108076680
Αλέξανδρος Καρδάσης,«Αθήρι»
Η πολύ προσωπική κουζίνα του Αλέξανδρου Καρδάση συνδυάζει την οικειότητα των ελληνικών γεύσεων και το φιλικό νεωτερισμό με σπεσιαλιτέ όπως το γεμιστό κρεμμύδι-ανεστραμμένο στιφάδο ή το πράσο γεμιστό με χοιρινό και σέλινο.
Aθήνα Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 2103462983
«Αλάτσι»
Ισορροπώντας ανάμεσα στο ρουστίκ και το πρωτοποριακό, το μίνιμαλ και το πληθωρικό, αποτυπώνοντας πολλές και διαφορετικές προσλαμβάνουσες, η κουζίνα του Περικλή ­Κοσκινά αγαπά τις εναλλαγές.
Αθήνα Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501
Γιώργος Τσιλιγκίρης, «Tηλέμαχος Art Grill»
Ο Γιώργος και ο Κώστας Τσιλιγκίρης ­αναβαθμίζουν την κλασική ελληνική­ ψησταριά σε κρεατοφαγική εμπειρία περιωπής, με εξαιρετικές πρώτες ύλες, ­βαθιά γνώση της κοπής και ­μοναδική τεχνική στο ψήσιμο των κρεάτων.
Aθήνα Φραγκοπούλου 19, Κηφισιά, 2108074015

Nησιά
«Etrusco» Κέρκυρα
Οι μαγειρικές εμπειρίες του Έκτορα Μποτρίνι και οι προβληματισμοί του για μια σύγχρονη εκδοχή της τοπικής κουζίνας της Κέρκυρας αποτυπώνονται την τελευταία τριετία στα εύγευστα κι ευρηματικά ­πιάτα του «Etrusco». Το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2014.
Κέρκυρα Κάτω Κορακιάνα, 2661093342
«Bill & Coo»
Κάθε χρόνο και καλύτερη η κουζίνα του Αθηναγόρα Κωστάκου: ο σεφ ραφινάρει την τεχνική του και κερδίζει τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας μια σειρά από δημιουργικά πιά­τα, τα οποία επαναπροσεγγίζουν την παράδοση υπό το πρίσμα του γόνιμου πειραματισμού και της τόλμης.
Μύκονος Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, 2289026292-4
«Botrini’s Rodi»
Τα τοπικά πιάτα της Δωδεκανήσου, οι τοπικές συνταγές της και η εποχικότητα είναι οι ­κύριοι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε ο Έκτορας Μποτρίνι για να εκφράσει με το δικό του μοναδικό τρόπο τη σύγχρονη τοπική κουζίνα των ακριτικών νησιών μας.
Ρόδος Ξεν. «Bellevue Suites», Ακτή Μιαούλη και Τήλου, 2241075880
«Σελήνη»
Η «Σελήνη» είναι το πρώτο εστιατόριο που εισήγαγε στο λεξιλόγιό μας τον όρο «δημιουργική τοπική κουζίνα», φτιάχνοντας σταδιακά τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Σαντορίνη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Σαντορίνη, Πύργος, 2286022249
Γιώργος Βενιέρης, «Lady Finger»
Ο ανατρεπτικός σεφ Γιώργος Βενιέρης ξεχωρίζει για τη μοντέρνα και τολμηρή γραφή του με πιάτα όπως η αποδομημένη­, μινιμαλιστική χωριάτικη σαλάτα­, στην οποία την πικράδα της ελιάς­ αντικαθιστά επιτυχημένα η σοκολάτα. Ελληνικός γαστρονομικός μεταμοντερνισμός επιπέδου.
Μύκονος Ξεν. «Andronikos», Δραφάκι, 2289024231
«Apocalypsis»
Η χρήση εμβληματικών ελληνικών υλικών, σε συνδυασμό με πρωτοποριακές τεχνικές, προσδίδει στις δημιουργίες του σεφ Δημήτρη Παμπόρη σαφή ελληνικότητα και βαθιά νοστιμιά.
Πάτμος Γροίκος, 2247032800
«Μαυρίκος»
Εδώ μπορεί να γευτεί κάποιος μια κουζίνα υψηλού επιπέδου, πιστή στην παράδοση της Ρόδου, με τα καλύτερα υλικά αλλά και όλη τη γνώση η οποία απαιτείται για να περάσει αυτή η παράδοση στο μαγειρικό αύριο.
Ρόδος, Λίνδος, 2244031232
«To Ψαράκι»
Απλή κουζίνα, με καθαρές γεύσεις, άψογες πρώτες ύλες, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Αυτοί είναι οι άξονες που ­δίνουν το μαγειρικό στίγμα του Θανάση Σφουγγάρη και αυτούς υπηρετεί στην απλή του ψαροταβέρνα.
Σαντορίνη Βλυχάδα, 2286071485

xrysoi-skoufoi-2014


Μακεδονία
«Ντομάτα»
Είναι πραγματικά γοητευτική η γευστική Μεσόγειος που ο Χρύσανθος Καραμολέγκος ξεδιπλώνει στο ρεστοράν του στη Χαλκιδική. Γεμάτη αρώματα και γεύσεις, η κουζίνα του σε κερδίζει μέσα από ένα «δίκτυο» μπαχαράτων εντάσεων, φινετσάτων συνθέσεων κι εκφραστικής δεξιοτεχνίας.
Χαλκιδική «Sani Resort», Σάνη, Κασσάνδρα, 2374099465
Νίκος Κοντοσώρος «Κοντοσώρος»
Εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Αξιοποιεί προϊόντα της μακεδονικής γης, χρησιμοποιεί με ήπιο τρόπο σύγχρονες τεχνικές και προτείνει πιάτα κατανοητά, που χαρακτηρίζονται από τεχνική αρτιότητα. Εξαιρετική κάβα και service κρασιού με γνώση.
Φλώρινα Ξινό Νερό, 2386081256
Αλέξανδρος Λάκκας, «Αλέξης»
Η γοητεία του απλού σε μια ανεπιτήδευτη θαλασσινή ταβέρνα, η οποία ψήνει και τηγανίζει με ακρίβεια κι ενίοτε βγάζει από το μανίκι της δυσεύρετα μπιζουδάκια τόσο του αφρού όσο και του βυθού.
Χαλκιδική «Sani Resort», Σάνη, Κασσάνδρα, 2374031176
«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω»
Εξαιρετικές πρώτες ύλες συντίθενται σε πιάτα που παραπέμπουν με σαφήνεια στην ελληνική παράδοση. Το αποτέλεσμα είναι γευστικό βάθος και ισορροπία άξια μιας κουζίνας υψηλού επιπέδου. Πολύ καλή λίστα ελληνικών τυριών.
Πιερία Αγίου Νικολάου 36, Λιτόχωρο, 2352021300
Clochard
Ο απόλυτος εκφραστής της αστικής κουζίνας στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει μια πολυετή πορεία με σεβασμό στη μαγειρική παράδοση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που συνδυάζει το φαγητό με την ελληνική φιλοξενία.
Θεσσαλονίκη Προξένου Κορομηλά 4, 2310239805
Βαγγέλης και Θωμάς Πασπάλης, «Θωμάς»
Επιλεγμένες τοπικές πρώτες ύλες, πιάτα που εμπνέονται από την τοπική παράδοση κι εκτέλεση συνταγών από «καλό χέρι» διαμορφώνουν ένα γευστικό τοπίο που εκπλήσσει με βάση τη γεωγραφική του θέση. Πολύ καλή λίστα κρασιών.
Φλώρινα Σκλήθρο, 2386031206
«Μαρίνα»
Με εξαιρετικές πρώτες ύλες και μερακλίδικη απόδοση των αγαπημένων μας θαλασσινών­ σπεσιαλιτέ, το φροντισμένο εστιατόριο της Χαλκιδικής είναι ένα από τα καλύτερα της ­Μακεδονίας – απαραίτητος σταθμός των απαιτητικών ­ψαροφάγων.
Χαλκιδική Νέα Ποτίδεα, 2373041570
«Πλατεία της Ανθούλας»
Η εξαιρετική δουλειά της οικογένειας Κρήτου πάνω στη μακεδονίτικη κουζίνα και η χρησιμοποίηση εξαιρετικών πρώτων υλών καταλήγουν σε γεύσεις λεπτές και αρμονικές όπως τα αιθέρια μαντί και το πασχαλινό κατσίκι με κρεμμυδάκια και ­δαμάσκηνα.
Χαλκιδική Κρυοπηγή, Κασσάνδρα, 2374053001
«Τάσος»
Λίγοι κι εκλεκτοί μεζέδες που ανοίγουν το γεύμα, θαλασσινά και ψάρια συνθέτουν ένα λιτό κατάλογο, ο οποίος συνοψίζει την ελληνική ψαροφαγία στην ουσία της: με άψογο τηγάνι, μοσχοβολιστή σχάρα και γευστικές κατσαρόλες.
Θεσσαλονίκη Φαέθοντος 8, 2310430523

Κρήτη
Πετρέλης, «Old Mill»
Η ευφάνταστη χρήση των πιο σύγχρονων μαγειρικών τεχνικών από τον σεφ Αντώνη Πετρέλη υπηρετεί ανατρεπτικά τις εμβληματικές κρητικές κι ελληνικές πρώτες ύλες δίνοντας εκλεπτυσμένες δημιουργίες με διάχυτη αίσθηση εντοπιότητας.
Κρήτη Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα, 2841041102-3, 2841068250
«Αλέκος»
Το γευστικό top του Ρεθύμνου: η κουζίνα του στηρίζεται σε ολόφρεσκα εποχικά υλικά, συχνά δικής τους παραγωγής. Τα πιάτα παραπέμπουν σε σπιτική κουζίνα και το επίπεδο των γεύσεων σηματοδοτεί την παρουσία μαγείρισσας με γνώση κι εμπειρία.
Κρήτη Αρμένοι, Ρέθυμνο, 2831041185
«Χρυσόστομος»
Με έναν άξογο ξυλόφουρνο, μαγειρευτά αλλά και σχάρα, ο «Χρυσόστομος» κάνει στην ουσία χαρτογράφηση της κρητικής γευστικής παράδοσης και την τιμά με τον καλύτερο τρόπο.
Κρήτη Δευκαλίωνος & Ικάρου, Χανιά, 2821057035

Θεσσαλία
Γιάννης Μπαξεβάνης,«Έξι Κλειδιά»
Χαρακτηριστικές πρώτες ύλες και πειραματισμοί με βάση την κουζίνα του βουνού των Κενταύρων, σύγχρονες τεχνικές και σωστή διαχείριση των υλικών από τον νεαρό σεφ Διονύση Ζαχαρόπουλο υπό την υψηλή εποπτεία του Γιάννη Μπαξεβάνη.
Πήλιο Παραλία Καλλιφτέρη, Άφησσος, 2423033720

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΜΗΣ
«Βασίλαινας»
Σε μια περίοδο με οικονομικές δυσκολίες ο Θανάσης Βασίλαινας καταφέρνει να προσφέρει ελληνική κουζίνα υψηλού επιπέδου σε πολύ προσιτές τιμές (από € 22 ). Ακόμη και το πληθωρικό menu degustation των εννιά πιάτων (€ 30 ) είναι ευκαιρία.

Πηγή: athinorama


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV