Αποτελούν οι μπανάνες την τροφή του μέλλοντος ?Αποτελούν οι μπανάνες την τροφή του μέλλοντος ?


Τις μπανάνες δείχνουν σαν βασική τροφή στο μέλλον ερευνητές που αναλύουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο διατροφικό σύστημα.

Η μελέτη της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διεθνή Αγροτική Έρευνα (CGIAR), που διεξήγαγε την έρευνα, μελετά συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 22 κύρια αγροτικά προϊόντα, μετά από αίτημα της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια Τροφίμων Όπως προέκυψε από τη μελέτη, σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία αυξάνεται όλο κι περισσότερο, οι άνθρωποι σταδιακά θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η παραγωγή καλαμποκιού, ρυζιού και σιταριού, που αποτελούν βασικά προϊόντα διατροφής, θα μειωθεί σημαντικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν και την πατάτα, που καλλιεργείται σε ψυχρότερα κλίματα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι αλλαγές αυτές «δίνουν την ευκαιρία για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών μπανάνας σε μεγαλύτερα υψόμετρα», ακόμα και σε εκτάσεις που σήμερα καλλιεργούνται πατάτες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Dr. Philip Thornton, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι «αν και η καλλιέργεια της μπανάνας επίσης καθορίζεται από περιοριστικούς παράγοντες, το φρούτο αυτό θα μπορούσε σε πολλές περιοχές να υποκαταστήσει την πατάτα».
«Δεν είναι υποχρεωτικό, όμως σε περιοχές με σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας οι μπανάνες αποτελούν μια καλή εναλλακτική την οποία οι καλλιεργητές θα έπρεπε να εξετάσουν», προσέθεσε ο ερευνητής.

Πηγή: econews.gr – agronews.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV