ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - "ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 90" 15/03/2013 17:00


Μαγειρεύω Οικονομικά - "Επεισόδιο 90" 15/03/2013 17:00

Κατάλληλο για όλους "Μαγειρεύω οικονομικά" ... ένα γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό την ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής φύσης και ένα εισιτήριο μόλις 50 ευρώ, με τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη! Η νέα καθημερινή εκπομπή, που θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ! Βασικός στόχος της εκπομπής είναι ν΄ αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει κάποιος παραδοσιακά, υγιεινά, ελληνικά φαγητά, αποκλειστικά για τις ανάγκες της διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας, με συνολικό κόστος 50 ευρώ!

ΛΑΓΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. κίτρινο σκληρό αλεύρι
20 γρ. αλάτι
500 ml. Νερό χλιαρό
60 ml. ελαιόλαδο
15 γρ. ζάχαρη
25 γρ. μαγιά φρέσκια ή ξερή
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
100 γρ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη φρέσκια μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό. Το σκεπάζω με μία μεμβράνη και το αφήνω για 5 λεπτά στην άκρη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αλεύρια με το αλάτι καλά. Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το αφήνουμε σε ένα μπολ σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 15 - 20 λεπτά. Την τοποθετούμε στο ταψί στο σχήμα της λαγάνας, την πατάμε με τα δάχτυλα να δημιουργήσουμε βαθουλώματα. Αφού την αλείψουμε με νερό πασπαλίζουμε πολύ σουσάμι. Αφήνουμε για ακόμα 15 - 20 λεπτά να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος και την ξαναπατάμε πριν μπει στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά. αμέσως μόλις βγει η λαγάνα την βγάζουμε από το ταψί και την ακουμπάμε επάνω σε ένα πανί.

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml. νερό
30 ml. Ελαιόλαδο
5 ml. ξίδι
Αλάτι
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση
150 γρ. τραχανά
500 ml. νερό
20 γρ. βούτυρο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
3 αυγά
200 γρ. φέτα χοντροκομμένη
Αλάτι , πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε τον τραχανά, το αλάτι, το βούτυρο και το γάλα ανακατεύουμε καλά, και τα αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά. Ρίχνουμε τα αυγά το πιπέρι και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλο και χωρίζουμε σε 2 μπάλες (1 μικρή και 1 μεγάλη). Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγουμε σε 2 δίσκους σε διάμετρο 30 εκ. τοποθετούμε ένα ποτήρι στο κέντρο και κόβουμε ακτινωτά στα 6 κομμάτια. Αφαιρούμε το ποτήρι και βουτυρώνουμε το κέντρο. Κλείνουμε ένα φύλλο και ξαναβουτυρώνουμε. Το κάνουμε αυτό με όλα τα φύλλα. Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε το μεγάλο φύλλο στη διάσταση του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε και κοιτάμε να εξέχει λίγο από τα πλαϊνά. Ρίχνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με το δεύτερο φύλο. Χαράζουμε ελαφρώς το πάνω φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.






blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV