ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - "ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30" 21/12/2012 17:00


Μαγειρεύω Οικονομικά - "Επεισόδιο 30" 21/12/2012 17:00
Κατάλληλο για όλους "Μαγειρεύω οικονομικά" ... ένα γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό την ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής φύσης και ένα εισιτήριο μόλις 50 ευρώ, με τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη! Η νέα καθημερινή εκπομπή, που θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ! Βασικός στόχος της εκπομπής είναι ν΄ αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει κάποιος παραδοσιακά, υγιεινά, ελληνικά φαγητά, αποκλειστικά για τις ανάγκες της διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας, με συνολικό κόστος 50 ευρώ!

ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία ζουμερό κοτόπουλο
8 κοπανάκια κοτόπουλου
4 μεγάλες πατάτες
8 φέτες ζαμπόν κυβάκια Νικας
100 ml. κρέμα γάλακτος
20 γρ. μουστάρδα
120 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο με την σακούλα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο αφού πρώτα προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για περίπου 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμη αδειάζουμε το εσωτερικό της. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε την πατάτα, την μουστάρδα, το τυρί και την κρέμα αφού αφαιρέσουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ζαμπόν τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Αφού πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα ξαναγεμίζουμε την πατάτα και βάζουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά στους 200 βαθμούς. Σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
300 γρ. βούτυρο Κερκύρας λιωμένο
Για τη γέμιση
300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
300 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
100 γρ. γαλέτα
1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
1 κουταλιά σούπας γαρίφαλο σκόνη
Λίγο μοσχοκάρυδο
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
600 γραμμ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
100 γρ. μέλι
1 κ. σ. χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Έχουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Σε καλά βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 3-4 φύλλα, αλείφοντας ανάμεσά τους με βούτυρο. Απλώνουμε μια στρώση γέμιση. Τη σκεπάζουμε με 2 φύλλα βουτυρωμένα (το καθένα χωριστά) και απλώνουμε άλλη μία στρώση γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ολοκληρώνουμε με 4 βουτυρωμένα φύλλα. Χαράσσουμε τον μπακλαβά, τον περιχύνουμε με το βούτυρο που περίσσεψε, τον ραντίζουμε με λίγο νερό και τον ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου στους 160 βαθμούς. Τον αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και το ρίχνουμε όπως είναι ζεστό πάνω στο κρύο γλυκό. Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι προτού τον σερβίρουμε.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. Βούτυρο γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη άχνη
700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
1 κουταλάκι baking
2 βανίλιες
1 σφηνάκι ουίσκι ή μαύρο ρούμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 15΄ στους 180οC, να ροδίσει. Τα χοντροκόβουµε χτυπώντας τα με ένα βαρύ αντικείμενο και όχι στο multi και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε σε μίξερ με το εργαλείο (Κ) για 15 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα (σαν σαντιγί). Αυτό βοηθάει στο να γίνει τραγανός. Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, το baking και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και χτυπάμε για ακόμα 5 δευτερόλεπτα. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε και το ποτό και ανακατεύουμε με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη. Πλάθουμε σε μπαλάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 για 20 – 25 λεπτά μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσουν. Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε τους κουραμπιέδες, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η ζάχαρη. Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη. Η συνταγή κάνει περίπου 50 – 60 τεμάχια.

ΤΙΡ
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν (αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.






blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV