ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - "ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 28" 19/12/2012 17:00


Μαγειρεύω Οικονομικά - "Επεισόδιο 28" 19/12/2012 17:00
Κατάλληλο για όλους "Μαγειρεύω οικονομικά" ... ένα γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό την ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής φύσης και ένα εισιτήριο μόλις 50 ευρώ, με τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη! Η νέα καθημερινή εκπομπή, που θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ! Βασικός στόχος της εκπομπής είναι ν΄ αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει κάποιος παραδοσιακά, υγιεινά, ελληνικά φαγητά, αποκλειστικά για τις ανάγκες της διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας, με συνολικό κόστος 50 ευρώ!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΑΛΛΙΩΣ
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλες πατάτες ή 8 μεσαίες
1 μεγάλη φλάσκα μελιτζάνα σε κυβάκια τηγανισμένη

Για την σάλτσα κιμά
300 γρ. χοιρινός κιμάς
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
40 ml κόκκινο κρασί
Ζωμό κρέατος
ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. Βούτυρο
40 γρ. Αλεύρι
400 γρ. Γάλα
80 γρ. Γιαούρτι
40 γρ. Παρμεζάνα
1 Κρόκος αυγού
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τυλίγουμε τις πατάτες ρίχνοντας μόνο λίγο αλάτι σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε φούρνο στο αερόθερμο στους 180 για 1 – 2 ώρες ανάλογα το μέγεθος. Όταν βγουν αδειάζουμε και δημιουργούμε ένα μπολάκι. Ψήνουμε στο γκριλ για να πάρει χρώμα για 5 λεπτά.
Για την σάλτσα κιμά
Τσιγαρίζουμε λίγο λίγο τον κιμά και απλωτά σε ένα αντικολητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Όταν ο κιμάς πάρει σκούρο χρώμα, και είναι ελάχιστα τραγανός στην υφή τον αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα και συνεχίζουμε τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να τελειώσει. Σβήνουμε το τηγάνι που τσιγαρίσαμε τον κιμά με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό και αδειάζουμε στην κατσαρόλα του κιμά. Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν σε μέτρια φωτιά με ελάχιστο αλάτι και ελαιόλαδο. Όταν μαραθούν τα προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τον πελτέ τομάτας. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά δοκιμάζοντας το αλάτι. Τέλος προσθέτουμε φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Για την μπεσαμέλ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί, τον κρόκο και καρυκεύουμε. Έξω από την φωτιά προσθέτουμε το γιαούρτι. Γεμίζουμε τις πατάτες με την μελιτζάνα, από επάνω τον κιμά και με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής κάνουμε ροζέτες από την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ ΓΕΜΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλα μανιτάρια Πόρτομπελο
120 γρ. ΣΑΛΑΜΙ ΑΕΡΟΣ ΕΛΛΕΝΙΚ ψιλοκομμένο
70 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
100 γρ. ξινομυζήθρα
100 γρ. ψιλοκομμένα σπανάκι
1 φρ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τα ποδαράκια από τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλλαντικό, την ξινομυζήθρα, το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμύδι, το αυγό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα μανιτάρια με την κούπα στραμμένη προς τα πάνω. Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, τα γεμίζουμε με το μείγμα που φτιάξαμε, πασπαλίζουμε με το κίτρινο τυρί και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως.






blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV