Πρωτομαγιά εντός των... πράσινων αττικών τειχών

Πρωτομαγιά εντός των... πράσινων αττικών τειχών



Αφήστε τη μελαγχολική σας διάθεση στο σπίτι και βγείτε μια βόλτα στις όμορφες, πράσινες «γωνιές» της πόλης, για να ανακαλύψετε την ομορφιά που βρίσκεται… κάτω από τη μύτη μας.

Είναι φορές –ίσως οι περισσότερες- που εμείς οι Έλληνες γκρινιάζουμε που οι πόλεις μας δεν έχουν πράσινο και είναι αφιλόξενες για τους πεζούς, που η Αθήνα είναι η πιο γκρίζα και άσχημη πρωτεύουσα, που δε μπορούμε να περπατήσουμε και να κάνουμε δραστηριότητες μέσα στη πόλη και πολλά άλλα παρόμοια.

Με αφορμή την ημέρα την πρωτομαγιάς και για όσους θα παραμείνουν στην Αθήνα, ερχόμαστε να διαψεύσουμε τα παραπάνω και σας παρουσιάζουμε πάρκα, κήπους και χώρους πρασίνου μέσα ή πολύ κοντά στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, που πολλοί μπορεί να μην τα γνωρίζουν ή να μην τα έχουν επισκεφτεί ποτέ. Πάρτε το καλάθι του πικ νικ σας, τα ποδήλατα και φυσικά την παρέα σας, «φορέστε» το πλατύτερό σας χαμόγελο και μείνετε στην… πράσινη Αθήνα για να φτιάξετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης- Ίλιον
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση», βρίσκεται στη θέση με το τοπωνύμιο «Πύργος Βασιλίσσης», στο δυτικό τμήμα του αστικού ιστού της Αθήνας, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ίλιου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Hyde park στο Λονδίνο έχει έκταση 1.420 στρέμματα ενώ ο Εθνικός Κήπος, στο κέντρο της Αθήνας, μόνο 158 στρέμματα).
Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη έκταση του Πάρκου, τόσο με τη μορφή των έξι τεχνητών λιμνών του, όσο και του ομοίως τεχνητού καναλιού, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του πάρκου, το καθιστούν έναν πραγματικά σπάνιο θησαυρό φυσικού κάλλους και μάλιστα μέσα στον οικιστικό ιστό με στοιχεία μοναδικά, τόσο για τη δυτική Αθήνα, όσο και για ολόκληρη την Αττική.
Είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής, με καλαμώνες και αγροτικές καλλιέργειες που σφύζουν από ζωή, ιδιαίτερα κατά τη μετανάστευση των πουλιών, οπωροφόρα, φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα και θάμνους. Στο οικοσύστημα αυτό φωλιάζουν 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι.
Το πάρκο Τρίτση προσφέρεται για περπάτημα, τρέξιμο αλλά και ποδηλασία. Μάλιστα διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών και αξόνων που αποτελούν ιδανικές διαδρομές για ποδήλατο (από απλή ποδηλατοβόλτα ως εξάσκηση για επαγγελματίες), ενώ αναμένεται εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων για τον χώρο εντός τα πάρκου.
Στο πάρκο υπάρχουν επίσης πάγκοι για πικ νικ για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα γεύμα κάτω από τα δέντρα, αλλά και Κέντρο Ιππασίας για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με το άθλημα, που διαθέτει άλογα, γαϊδουράκια και πόνυ με τα οποία μπορούν ενήλικες και παιδιά να κάνουν βόλτα στα μονοπάτια στους γύρω λόφους. Τέλος, στο πάρκο θα βρείτε καφενείο, ταβέρνα και οικολογικό βιβλιοπωλείο.

Κτήμα Συγγρού
Το Κτήμα Συγγρού είναι έκτασης 970 περίπου στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας και στα σύνορα των τριών όμορων δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων και αποτελεί κληροδότημα της Ιφιγένειας Μαυροκορδάτου – Συγγρού.
Πρόκειται για έναν όμορφο πνεύμονα πρασίνου των βορείων προαστίων με μονοπάτια για ποδήλατο και βόλτες, παγκάκια και όσον αφορά στη χλωρίδα, με μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους, έλατα και αμυγδαλιές, αλλά και καλλιεργήσιμα φυτά, όπως αμπέλια.

Άλσος Ιλισίων
Το άλσος Ιλισίων, 150 στρεμμάτων περίπου, όπως λέγεται σήμερα το άλσος Συγγρού, συνδέει τις παρυφές του Υμηττού με το κέντρο της πόλης. Είναι κατάφυτο με δασικά πεύκα, διαθέτει εσωτερικό οδικό δίκτυο και λίθινες κατασκευές για καθιστικά και έχει πολλές κτισμένες βρύσες και τρεις παιδικές χαρές, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται ένα πέτρινο εικονοστάσι και μια εστία προσκόπων στα νότια. Μέσα στο άλσος εξακολουθεί να βρίσκεται το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών και στη νότια άκρη του το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Το μεγαλύτερο μέρος του άλσους ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και γειτνιάζει βορειοδυτικά με τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης και τον Δήμο Ζωγράφου, ενώ νότια από την οδό Ευφρονίου συνορεύει με τον Δήμο Καισαριανής.

Εθνικός Κήπος
Ο Εθνικός Κήπος είναι ο πρώτος οργανωμένος χώρος διακοσμητικού πρασίνου της Νεότερης Ελλάδος και έχει έκταση 285 στρέμματα, μαζί με το χώρο του Ζαππείου.
Η διαμόρφωσή του ξεκίνησε το 1839 - 1840 με την φύτευση 15.000 καλλωπιστικών φυτών, που μεταφέρθηκαν από το Μιλάνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν φυτά από χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αφρικής. Φυτεύτηκαν επίσης πολλά αυτοφυή φυτά από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Στον κήπο υπάρχουν λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, καφετέρια, η παιδική βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά, αλλά και μαρμάρινες προτομές, μεταξύ άλλων, του Καποδίστρια, του Σολωμού και του Βαλαωρίτη. Ο κήπος παραμένει ανοιχτός έως τη δύση του ηλίου.

Άλσος και πάρκο Σκοπευτηρίου Καισαριανής
Το Άλσος της Καισαριανής είναι ένας σημαντικός πνεύμονας αστικού πρασίνου από άποψη έκτασης και ποιότητας βλάστησης, με πλακόστρωτα δρομάκια, παγκάκια, διαδρομές ποδηλάτου και παιδική χαρά. Ο χώρος στον οποίο έχουν γίνει τεχνικές παρεμβάσεις και λειτουργεί σαν οργανωμένο πάρκο είναι 100 στρέμματα.
Ακόμη κι αν βρίσκεστε στην Αθήνα λοιπόν, μπορείτε να πάρετε μερικά τρόφιμα και να κάνετε πικ νικ σε ένα όμορφο τοπίο, είτε να εφοδιαστείτε από το κυλικείο του άλσους. Το πάρκο είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα αμέτρητα μεζεδοπωλεία της Καισαριανής.

Πεδίο του Άρεως
Το Πεδίον Άρεως με έκταση 230 στρεμμάτων αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου ανάλογο του Εθνικού κήπου και είναι ο μεγαλύτερος κήπος στο κέντρο της Αθήνας όπου συνυπάρχουν αρμονικά η τέχνη και η φύση. Σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, για αυτό και είναι διακοσμημένο με τις προτομές των ηρώων κατά μήκος της κεντρικής οδού του πάρκου.
Από τον Απρίλιο του 2008, άρχισαν εργασίες για ριζική ανάπλαση του πάρκου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου 2010. Στο Πεδίον του Άρεως λειτουργούν τρεις παιδικές χαρές.

Αττικό άλσος (Γαλάτσι)
Το Αττικό Άλσος αποτελεί χώρο περιαστικού δάσους, πρασίνου και αναψυχής, σημαντικής οικολογικής αξίας για το Λεκανοπέδιο Αττικής. Καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης και έχει έκταση 550 στρεμμάτων.
Έχει ποσοστό φυτοκάλυψης 67% και ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις 33%. Περιλαμβάνει δασύλλια με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δένδρων, ένα σπήλαιο, έναν στεγασμένο χώρο και όμορφα ξύλινα παγκάκια όπου μπορείτε να κάνετε πικ νικ, παιδική χαρά, κυλικείο, θερινό κινηματογράφο, δύο αναψυκτήρια και μικρά γήπεδα.
Για περισσότερες πληροφορίες και για την πρόσβασή σας στους παραπάνω χώρους, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς που είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως στην προβολή, διεκδίκηση και θεσμοθέτηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου στο Λεκανοπέδιο.

Πέρα από τους χώρους πρασίνου που αναφέραμε, υπάρχουν κι άλλοι ακόμη, όπως το άλσος Βεΐκου, ο λόφος του Φιλοπάππου, το άλσος Παπάγου, αλλά και οι ορεινοί όγκοι της Αττικής, Πάρνηθα, Υμηττός, Αιγάλεω και Πεντέλη, με πεζοπορικά μονοπάτια, χώρους αναψυχής, καταπράσινες πλαγιές, αλλά και λίμνες, όπως η πανέμορφη λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα.
Ιδιαίτερα τώρα που η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της, μην κρίνετε την πόλη μας για τα άσχημα που έχει, αλλά ανακαλύψτε τις ομορφιές της. Και να είστε σίγουροι ότι αυτές είναι πολλές!

Καλή Πρωτομαγιά!

Πηγή: Πόπη Αθανασοπούλου, clikatlife.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV