Τα 50 νoστιμότερα πιάτα του κόσμου

Τα 50 νoστιμότερα πιάτα του κόσμου



Δύο ελληνικά πιάτα από δύο ελληνικά εστιατόρια συμπεριελήφθησαν από τους γευσιγνώστες του «Οbserver»- όλοι επαγγελματίες του χώρου, καταξιωμένοι σεφ- στις 50 καλύτερες νοστιμιές του κόσμου. Σταχυολογούμε και σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό γεύσης χωρίς σύνορα με μοναδικό κριτήριο εκείνη την αίσθηση αξεπέραστης απόλαυσης στον ουρανίσκο.

Η «ΑΧΤΥΠΗΤΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ» «Τα κιούπια», Αθήνα
«Οι μελιτζάνες μαγειρεύτηκαν σε σιγανή φωτιά για έξι ώρες, έφτασαν στο τραπέζι ολόκληρες, και τις ξεφλούδισαν μπροστά μας. Αφαίρεσαν τη σάρκα, χάραξαν σταυρωτά τις μελιτζάνες με δύο μαχαίρια, κι έπειτα πρόσθεσαν χτυπημένη κρέμα γάλακτος με φουντούκια, ξίδι, γλυκό πιπέρι, λάδι, τυρί φέτα, αλάτι και πιπέρι. Απίστευτο!», γράφει στον «Οbserver» ο Άντονι Ντεμέτρε, γνωστός (και βραβευμένος) Βρετανός σεφ με κυπριακή καταγωγή, ο οποίος ανακάλυψε μόνος του, όπως μας ενημερώνουν από «Τα κιούπια», τη μυστική συνταγή αυτού του νόστιμου πιάτου.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΡΑΣΑΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ταβέρνα «Θόλος», Σύμη
«Στο πιο πρόσφατο ταξίδι μου στα Δωδεκάνησα, σε μια μικροσκοπική ταβέρνα στο λιμάνι της Σύμης, με θέα τον όμορφο κόλπο, φάγαμε ένα θεόρατο χταπόδι τεσσάρων κιλών που είχε μαγειρευτεί στην κατσαρόλα, μόνο με το νερό του, μέχρι να ξεροψηθεί. Ήταν πολύ τρυφερό στο εσωτερικό και τραγανιστό απ΄ έξω. Οι γεύσεις ήταν απίστευτα έντονες- το ζουμί είχε αρωματιστεί με δεντρολίβανο, σκόρδο και ελαιόλαδο», γράφει στον «Οbserver» ο Θοδωρής Κυριακού- «ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα του ελληνικού φαγητού στη Βρετανία», όπως τον χαρακτηρίζει ο βρετανικός Τύπος.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΙΖΜΠΕΡΓΚΕΡ «Little Οwl», Νέα Υόρκη
«Είναι ένα τσίζμπεργκερ τόσο ζουμερό, τόσο πλούσιο σε πολύτιμα υγρά που κυριολεκτικά στάζει μέσα στο πιάτο», λέει ο Τζος Οζέρσκι, συγγραφέας του βιβλίου «Το χάμπουργκερ: Μια ιστορία»

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ «L΄Αmi Louis», Παρίσι
Αρχηγοί κρατών (Κλίντον, Γκορμπατσόφ) και γίγαντες του πολιτισμού (Γουέλς, Χέμινγουεϊ) έχουν έρθει εδώ να απολαύσουν το ψητό κοτόπουλο, που σερβίρεται ολόκληρο με λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες και μια απλή πράσινη σαλάτα.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ «Εl Carpicho», Χιμένες δε Χαμούς, Ισπανία
Το περιοδικό «Τime» την χαρακτήρισε ως την «τέλεια μπριζόλα». Και ο δύσκολος κριτικός γεύσης της αμερικανικής «Vogue» Τζέφρι Στάινγκαρτεν δηλώνει πως «είναι κατά πάσα πιθανότητα η καλύτερη μπριζόλα που έχει φάει ποτέ».

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΠΙΑ ΠΕΚΙΝΟΥ «Quanjude», Πεκίνο
Στα 145 χρόνια της ιστορίας του, το εστιατόριο αυτό έχει σερβίρει περισσότερα από 115 εκατομμύρια πάπιες. Το κλασικό πιάτο διατίθεται επίσης σε 400 διαφορετικές εκδοχές. Αλλά η ποσότητα δεν έχει επηρεάσει την ποιότητα, κάθε άλλο.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥΣΙ «Daiwa sushi», Τόκιο
Αν θέλετε το καλύτερο σούσι στον κόσμο, πρέπει να πάτε στην Ιαπωνία. Και αν θέλετε το καλύτερο και ταυτόχρονα το οικονομικότερο, πηγαίνετε στην ψαραγορά Τσουκίζι και ψάξτε το «Daiwa sushi», μια «τρύπα» χωρίς τραπέζια που είναι ανοιχτή μόνο για πρωινό!

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΠΑΣ «Cal Ρep», Βαρκελώνη
Υπέροχη ατμόσφαιρα, πεντανόστιμα πιάτα, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ίδιου του ιδιοκτήτη, του Πεπ. Παραγγείλετε καραβίδες με κρεμμύδια, ρεβίθια, σπανάκι και μπέικον.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΤΣΑ «Frank Ρepe Ρizzeria», Νιου Χέιβεν, Κονέκτικατ
Όπως σημειώνει ο «Οbserver», η συζήτηση για το ποια χώρα φτιάχνει την καλύτερη πίτσα, η Ιταλία, που γέννησε την ιδέα, ή η Αμερική, που την παγκοσμιοποίησε, θα μπορούσε να ανάψει φωτιές… Οι γευσιγνώστες της εφημερίδας, πάντως, ψηφίζουν «Frank Ρepe Ρizzeria», όπου η οικογένεια Πέπε φτιάχνει σπιτικές πίτσες από το 1925.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΓΩΤΟ «Corrado Costanzo», Νότο, Σικελία
Στο παγωτό, απεναντίας, δεν χωράει η παραμικρή συζήτηση. Οι Ιταλοί είναι οι πρώτοι και παραμένουν οι καλύτεροι, και στο Νότο της Νοτιοανατολικής Σικελίας θα γευτείτε την καλύτερη γρανίτα μανταρίνι- πορτοκάλι στον κόσμο.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ «Τrattoria Caprini», Βερόνα, Ιταλία
Αυτό το μικρό εστιατόριο στη Βερόνα φτιάχνει τα καλύτερα φρέσκα ζυμαρικά με παραδοσιακό τρόπο, ανοίγοντας τη ζύμη με το χέρι. Είναι τόσο νόστιμα, που μπορεί να φαγωθούν εντελώς σκέτα, μόνο με λίγο ελαιόλαδο.

ΠΗΓΗ: otherside


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV