Βρετανική σπεσιαλιτέ δεν είναι μόνο το... fish & chips

Βρετανική σπεσιαλιτέ δεν είναι μόνο το... fish & chips

Βρετανική σπεσιαλιτέ δεν είναι μόνο το... fish & chips

Οι Βρετανοί μπορεί να μην φημίζονται για την κουζίνα τους, αλλά ξέρουν καλά πώς να οργανώσουν ένα φεστιβάλ, όποιο και αν είναι το θέμα του.
Ρωτήστε όποιον ξένο φοιτητή στην Βρετανία θέλετε, να σας πει τι προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει στην «ξενιτιά» και διαπιστώστε ότι το φαγητό είναι ανάμεσα στα τρία βασικότερα (μαζί με τον καιρό και τη νυχτερινή ζωή).
Παρά την φήμη που έχει όμως, η βρετανική είναι μια από τις υποτιμημένες κουζίνες της Ευρώπης και εάν έχετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε σε ένα από τα παρακάτω φεστιβάλ φαγητού, θα ανακαλύψτε μερικά από τα γαστρονομικά μυστικά της Γηραιάς Αλβιόνας.

Crab and Lobster Festival, Cromer και Sheringham του Norfolk, 20-22 Μαΐου
Όπως προδίδει το όνομα, σε αυτό το φεστιβάλ τα καβούρια και οι αστακοί έχουν την τιμητική τους. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στη βόρεια ακτή του Norfolk. Οικοδέσποινα είναι η συγγραφέας, κριτικός γαστρονομίας και καθηγήτρια σχολής μαγειρικής Mary Kemp και μαζί της θα συνεργαστούν διάφοροι σεφ, τόσο από την ευρύτερη περιοχή, όσο και ονόματα του τηλεοπτικού κόσμου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχει μεγάλη αγορά τροφίμων από την περιοχή, ενώ αρκετές pub και εστιατόρια θα οργανώσουν τα δικά τους events με ειδικά μενού και δραστηριότητες (όπως το ψάρεμα των καβουριών) για να το γιορτάσουν.
Πληροφορίες: Δωρεάν, αγορές και παρελάσεις στο Sheringham το Σάββατο 21/5 και στο Cromer την Κυριακή 22/5.

Burren Slow Food Festival, Lisdoonvarna της Ιρλανδίας, 20-22 Μαΐου
Το Burren είναι μια περιοχή στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας που χαρακτηρίζεται από το σεληνιακό τοπίο ασβεστόλιθων. Το χωριό Lisdoonvarna προσελκύει γύρω στους 3.000 επισκέπτες κάθε χρόνο χάρη στην τεράστια αγορά τροφίμων, τις ομιλίες και τις επιδείξεις μαγειρικής που γίνονται από τοπικές προσωπικότητες, όπως είναι ο σεφ και ξενοδόχος John Sheedy και ο Aiden McGrath, ιδιοκτήτης του Wild Honey Inn, της πρώτης pub που απέσπασε το βραβείο «Bib Gourmand» της Michelin. Εκτός από τις τοπικές λιχουδιές, όπως τον καπνιστό σολομό και το βιολογικό κατσικίσιο τυρί, θα παρουσιαστούν και νέες μπύρες τοπικών παραγωγών. Στο φετινό φεστιβάλ θα παρευρεθούν οι John και Sally McKenna, συντάκτες του γευστικού οδηγού Bridgestone.
Πληροφορίες: 5 ευρώ για ενήλικες, δωρεάν για παιδιά.

Malton Food Lovers Festival, Malton, Ανατολικό Yorkshire, 21-22 Μαΐου
Το Malton έχει φυσικούς πόρους που θα ζήλευε κάθε πόλη η οποία θέλει να δημιουργήσει μια δική της γαστρονομική παράδοση: ανεξάρτητα κρεοπωλεία, φούρνους, μεζεδοπωλεία, pub που σερβίρουν αληθινές κόκκινες μπύρες και ένα ευρύ φάσμα τοπικών παραγωγών. Το Malton έχει μια αγορά τροφίμων 100 πάγκων και 40 διαφορετικές μπύρες. Ο Daniel Taylor, ανερχόμενος σεφ και νικητής ενός πρωτότυπου διαγωνισμού, θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ με στόχο να κάνει το Malton γνωστό στους γαστρονομικούς κύκλους . Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι αναγνωρισμένοι σεφ Andrew Pern και James Mackenzie, μαζί με άλλες προσωπικότητες της βρετανικής τηλεόρασης.
Πληροφορίες: Δωρεάν για όλους

Bath Coffee Festival, Bath, 21-22 Μαΐου
Μπορεί στην Βρετανία να υπάρχει ένα Starbucks σχεδόν σε κάθε γειτονιά, το φεστιβάλ καφέ όμως, που γίνεται για δεύτερη χρονιά στο Bath, δείχνει ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να εκτιμούν τον καφέ. Ακόμα και εάν δεν έχετε ιδέα για τον καφέ, στις πολλές δραστηριότητες και επιδείξεις θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα μυστικά της προετοιμασίας του, τόσο σαν ρόφημα όσο και σαν φαγώσιμο. Στο φεστιβάλ θα παρευρεθούν παραγωγοί καφέ από το Περού, το Μεξικό, την Ταϋλάνδη, την Κένυα και την Ιδία, οι οποίοι θα χαρούν να σας εξηγήσουν τις λεπτές διαφορές των καφέδων. Η αγορά στο Bath θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του καφέ, τόσο για την ποικιλία καφέδων προς πώληση, όσο και για τα gadgets.
Πληροφορίες: Δωρεάν είσοδος, Recreation Ground, Johnston Street

Gefiltefest: the Jewish Food Festival, Λονδίνο, 22 Μαΐου
Εάν αναζητάτε κάτι διαφορετικό και λίγο πιο «ακαδημαϊκό» από τα υπόλοιπα φεστιβάλ στη Βρετανία, το Gefiltefest είναι για σας. Το ολοήμερο πρόγραμμα μεταξύ των (αναμενόμενων) επιδείξεων τεχνικών μαγειρικής, διαγωνισμούς bagel και cheesecake και απονομή βραβείων, το φεστιβάλ περιλαμβάνει διαλέξεις με κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, όπως την ιστορία της μελιτζάνας στα πλαίσια της ταυτότητας και γαστρονομίας των Sephardi Εβραίων, τον ρόλο του φαγητού στην εβραϊκή ποίηση αλλά και τη σχέση φαγητού και σεξ στο εβραϊκό σινεμά.
Πληροφορίες: Ενήλικες 25 λίρες, έφηβοι 15 λίρες, παιδιά 2 λίρες, London Jewish Cultural Centre, Ivy House, 94-96 North End Road, NW11.

Taste of Dublin, Δουβλίνο, 9-12 Ιουνίου
Όπως και το συνονόματο Taste of London, το συγκεκριμένο φεστιβάλ εστιάζει στα εστιατόρια. Φέτος μια μεγάλη γκάμα εστιατορίων θα προσφέρει παραλλαγές των σπεσιαλιτέ της στους παρευρισκομένους. Ανάμεσα στα εστιατόρια είναι και τα Chapter One (βραβευμένο με αστέρι Michelin), Pichet, Dylan και the Saddle Room, καθώς και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής όπως το Tannery του Paul Flynn και το Campange από το Kilkenny. Στην τεράστια αγορά θα μπορείτε να δείτε τους σεφ Gino D’Acampo, Rachel Allen, Atul Kochbar και τον μεγάλο Derry Clarke να κάνουν επιδείξεις τεχνικών και συνταγών.
Πληροφορίες: Ενήλικες, είσοδος 28,50 ευρώ, παιδιά 14,50 ευρώ. Οι απαιτούμενες μάρκες για την αγορά φαγητού από τους πάγκους πωλούνται χωριστά. Iveagh Garden, πλησίον Harcourt Street, μέσω Clonmel Street και Hatch Street Upper (για κατόχους εισιτηρίων)

Nigel’s Fantastic Food Show, Blackburn, Lancashire, 11-12 Ιουνίου
Ο πετυχημένος Nigel Haworth εστιάζει τις κουζίνες των εστιατορίων του Northcote και Ribble Valley Inns στις τοπικές γεύσεις του Lancashire και για πολλά χρόνια κάνει αγώνα για να διαδώσει το καλό φαγητό στο Blackburn. Το φεστιβάλ του πλέον, έχει αποκτήσει και δεύτερη μέρα και περιλαμβάνει μια μεγάλη αγορά τροφίμων στην οποία θα βρείτε τα πιο διαλεχτά προϊόντα της περιοχής και έναν διαγωνισμό bbq. Επίσης, θα βρείτε μια σκηνή με μπύρες και μια καφετέρια, ενώ στο θέατρο (6 λίρες είσοδο) μια σειρά τηλεοπτικών και γαστρονομικών προσωπικοτήτων θα διασκεδάσουν τους θεατές πάνω από τις κουζίνες τους.
Πληροφορίες: Ενήλικες 7,50 λίρες, παιδιά 3,50 λίρες. Ewood Park, Blackburn Football Club. www.fantasticfoodshow.com

Taste of London, Regent’s Park, Λονδίνο, 16-19 Ιουνίου
Το Taste of London είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ εστιατορίων, συλλέγοντας τους μεγαλύτερους σεφ του Λονδίνου στο Regent’s Park για τρείς μέρες, όπου σε πρόχειρες κουζίνες ετοιμάζουν τις σπεσιαλιτέ τους για χιλιάδες επισκέπτες. Στο φετινό φεστιβάλ θα παρευρεθούν οι Le Gavroche, Atul Kochhar’s Benares, Gauthier Soho, Corrigan’s Mayfair, Launceston Place, Bocca di Lupo, Fino and Scott’s μεταξύ των 37 εστιατορίων που θα λάβουν μέρος. Μαζί τους θα είναι και 150 από τους καλύτερους παραγωγούς φαγητού και ποτού, ενώ σεφ όπως οι René Redzepi, Bruno Loubet, Theo Randall και Tom Aikens θα εμφανιστούν σε πολλαπλές σκηνές. Στα αρνητικά του φεστιβάλ είναι οι υψηλές τιμές των πιάτων, αφού το εισιτήριο περιλαμβάνει μόνο την είσοδο και απαιτούνται ειδικές μάρκες που πωλούνται χωριστά. Η δημιουργία μάλιστα μιας exclusive σκηνής, το Secret Garden Stage (εισιτήρια από 95 έως 125 λίρες) ξενίζει ιδιαίτερα και ίσως ωθήσει κάποιους σε μποϋκοτάζ του φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια.
Πληροφορίες: Ενήλικες 26 λίρες, παιδιά 14 λίρες (μόνο είσοδος). Οι απαιτούμενες μάρκες για την αγορά φαγητού από τους πάγκους πωλούνται χωριστά. Regent’s Park, είσοδος από Broad Walk, Outer Circle, πλησίον Park Square Gardens, NW1.

ΕΑΤ!, Newcastle και Gateshead, 17-26 Ιουνίου
Το EAT! Είναι ένα από τα ανερχόμενα και πιο πρωτότυπα φεστιβάλ φαγητού στη Βρετανία και φέτος, γιορτάζει πέντε χρόνια παρουσίας. Φέτος, τα πράγματα ξεκινούν χαλαρά όπως τα υπόλοιπα αντίστοιχα φεστιβάλ και το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στο Newcastle και Gateshead επιδείξεις μαγειρικής, θα υπάρχουν καντίνες, μια αγορά παραγωγών του βρετανικού βορρά, καθώς και δύο ξεχωριστά φεστιβάλ, ένα για την σοκολάτα και ένα άλλο για chili και μπύρα. Πέραν από τα «αναμενόμενα» όμως, θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά δραστηριοτήτων που δίνουν στο EAT! μια ξεχωριστή ταυτότητα. Για παράδειγμα, τα ιδρύματα δημόσιας υγείας των Northumberland, Tune και Wear θα συνεργαστούν με μια ομάδα σεφ και 30 άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχική υγείας θα συνεργαστούν για την συγγραφή ενός βιβλίου μαγειρικής που εστιάζει στα ψυχολογικά προτερήματα της υγιεινής διατροφής. Το βιβλίο θα διανέμεται δωρεάν. Σε πιο ανάλαφρους και λιγότερο σοβαρούς ρυθμούς, με την βοήθεια του κοινού, κάθε χρόνο φτιάχνονται αναπαραστάσεις εικονικών κτηρίων του Βορρά από κέικ! Παράλληλα θα γίνει ένα μεγάλο οικολογικό πικ νικ αφιερωμένο στην Hannah Glasse, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής του 18ου αιώνα. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την δυνατότητα να προσλάβουν τους εκθέτες για ιδιαίτερα μαθήματα στο χώρο τους.
Πληροφορίες: Οι τιμές ποικίλουν από χώρο σε χώρο.

ΠΗΓΗ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV