ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Αγιασμός των υδάτων σήμερα όπου σε όλη την Ελλάδα θαρραλέοι θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά να πιάσουν και φέτος τον Τίμιο Σταυρό για «ευλογία». Θα βουτήξουν για τον σταυρό με την ελπίδα θα έχουν την ευλογία του για όλη την χρονιά.

Στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων θα χοροστατήσουν οι κατά τόπους Μητροπολίτες , αλλά θα υπάρχει και παρουσία των αρχών της πόλης. Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία «Αγιασμός» αποκαλείται η ακολουθία που υπενθυμίζει τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό και κατά την οποία ο ιερέας καθαγιάζει το νερό με ευχές, επίκληση του Αγίου Πνεύματος και τριπλή εμβάπτιση του Τιμίου Σταυρού μέσα στο νερό.

Η Ακολουθία του Αγιασμού βρίσκεται σε ειδικό λειτουργικό βιβλίο που ονομάζεται Μικρό Ευχολόγιο. Μετά την ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων το νερό θεωρείται αγιασμένο και ο ιερέας ραίνει με αυτό τους πιστούς και το χώρο με ένα κλωνάρι βασιλικού.

Ανήμερα των Θεοφανείων, στις παραθαλάσσιες περιοχές να αγιάζονται τα ύδατα της θάλασσας. Κατά την τελετή ο ιερέας πετά το σταυρό στη θάλασσα και πιστοί βουτούν για να τον ανασύρουν. Σε περιοχές που δεν είναι παραθαλάσσιες η τελετή μπορεί να γίνει σε ποτάμι, λίμνη ή και σε υδραγωγείο, ή δεξαμενή.


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV