ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Ιταλική κουζίνα δε σημαίνει μόνο πίτσα και ζυμαρικά. Δείτε μερικές από τις καλύτερες τοπικές σπεσιαλιτέ της γείτονος χώρας και μάθετε πού μπορείτε να τις δοκιμάσετε.

Η Ιταλία είναι μια χώρα που φημίζεται για την κουζίνα της σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ιταλικές γεύσεις έχουν προ πολλού «ταξιδέψει» πέρα από τα ιταλικά σύνορα και στις μέρες μας τις συναντάμε σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ισλανδία και την Αμερική, μέχρι την Ινδία και την Αυστραλία. Ωστόσο, η ιταλική κουζίνα διαθέτει πολύ περισσότερα από τη γνωστή σε όλους μας πίτσα, τα ζυμαρικά και τα Panini! Δείτε μερικές από τις καλύτερες τοπικές σπεσιαλιτέ της Ιταλίας και πού μπορείτε να τις δοκιμάσετε.

Ρώμη: αγκινάρες α λα εβραϊκά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Το πιάτο Carciofi alla giudia, δηλαδή «αγκινάρες α λα εβραϊκά», περιλαμβάνει τσιγαρισμένες αγκινάρες, με τραγανή κρούστα από καρύδια. Η ειδική ποικιλία αγκινάρας Romanesco, που μαζεύεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου στην παράκτια περιοχή μεταξύ Ladispoli και Civitavecchia (βόρεια της Ρώμης) ταιριάζει ιδιαίτερα σε αυτή τη συνταγή. Για να την δοκιμάσετε, επισκεφθείτε τα εβραϊκά εστιατόρια της Ρώμης, όπως το Il giardino Romano: http://www.ilgiardinoromano.it/

Πιεμόντε: La Bagna cauda

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Η Bagnacauda είναι μια ζεστή σάλτσα που τρώγεται παρόμοια με το φοντί αλλά με ωμά ή ψητά λαχανικά. αντί για ψωμί ή κρέας. Φτιαγμένο με αντζούγιες, ελαιόλαδο και βούτυρο, είναι ένα φαγητό με ταπεινή καταγωγή και παραδοσιακά καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, παρέα με το καινούργιο κρασί. Σήμερα αποτελεί τοπική σπεσιαλιτέ και μπορείτε να το δοκιμάσετε σε όλη την περιφέρεια Πιεμόντε της βορειοδυτικής Ιταλίας. Σερβίρεται ως κύριο γεύμα, σε παραδοσιακές κεραμικές κούπες από τερακότα. Δοκιμάστε το στο Trattoria Piemontese, στο Τορίνο: http://www.trattoriapiemontese.it/

Σαρδηνία: Seadas

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Τα Seadas, επίσης γνωστά και ως Sebadas, είναι λαχταριστά πιτάκια που φτιάχνονται με τυρί πεκορίνο, τυπικό της Σαρδηνίας. Σήμερα, θεωρούνται μία από τις πιο παραδοσιακές λιχουδιές της Σαρδηνίας αν και αρχικά θεωρούνταν κύριο πιάτο, κυρίως από τους βοσκούς, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Τα βασικά συστατικά αυτού του νόστιμου πιάτου είναι αλεύρι από σιμιγδάλι, τυρί πεκορίνο, χοιρινό λίπος ή βούτυρο και ζάχαρη ή μέλι. Τα περισσότερα εστιατόρια στη Σαρδηνία σερβίρουν αυτό το πιάτο, γι’ αυτό μη φύγετε από το νησί χωρίς να το δοκιμάσετε!

Νάπολη: Baba

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Αυτό το μικρό γλυκάκι, μουσκεμένο σε ρούμι, είναι ένα δημοφιλές γλυκό για πάρτι. Αν και είναι συνδεδεμένο με τη ναπολιτάνικη κουζίνα, η προέλευσή του δεν είναι και τόσο ιταλική. Η δημιουργία του Baba αποδίδεται σε έναν εξόριστο βασιλιά από την Πολωνία, ο οποίος έριξε ένα μπουκάλι ρούμι στο καθημερινό του «Kugelhopf», ένα είδος πολύ στεγνού κέικ, αλλά του άρεσε το αποτέλεσμα τόσο πολύ, που απαίτησε πάντα να του το φτιάχνουν με αυτόν τον τρόπο. Έτσι «γεννήθηκε» το Baba au Rhum και έφτασε αργότερα στη Νάπολη από Γάλλους μάγειρες, όπου έγινε τοπική σπεσιαλιτέ.
Δοκιμάστε τα στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Νάπολης, Carraturo: http://www.carraturo.it/ .

Σικελία: ζυμαρικά με σαρδέλλες Palermitana

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Το παραδοσιακό πιάτο της Σικελίας, Pasta con le Sarde είναι μια συνταγή που συνήθως καταναλώνεται από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο, όταν τα κύρια συστατικά της είναι ευρέως διαθέσιμα. Ρέγγες, άγριος μάραθος, φιλέτα αντσούγιας, κρεμμύδια, κουκουνάρι, σκόνη σαφράν και μικρές σταφίδες είναι τα υλικά του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκτέλεσης της συνταγής αλλά το στυλ «Trappitara» - η συνταγή από το Trappeto, μια πόλη κοντά στο Παλέρμο- είναι το πιο διάσημο. Πρώτοι οι Άραβες εισήγαγαν πιθανώς την αρχική συνταγή στη Σικελία, κατά τη διάρκεια του αποικισμού τους εκεί, αλλά μετά οι αποικιοκράτες προσέθεσαν δικά τους στοιχεία στο πιάτο, με τη χρήση άγριου μάραθου λόγω των Ελλήνων και των Ρωμαίων.


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV