ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΠΩΣ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΠΩΣ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ: ΠΩΣ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Οι καθημερινές υποχρεώσεις και οι πολλές ώρες δουλειάς σίγουρα καθιστούν δύσκολη την απαρτία στο οικογενειακό τραπέζι. Αν, όμως, αναλογιστούμε τα οφέλη που έχει αυτή η συνήθεια, ίσως καταφέρουμε να βρούμε αυτό το χρόνο μέσα στη μέρα, κάθε μέρα.

Τα παιδιά έχουν μπαλέτο, ποδόσφαιρο, γαλλικά, αγγλικά και διάβασμα, ενώ οι γονείς επαγγελματικά ραντεβού, δουλειές, κοινωνικές υποχρεώσεις κ.ο.κ. Όλα τα παραπάνω είναι από τη μία απαραίτητα, αλλά από την άλλη γίνονται εις βάρος μιας σημαντικής παραδοσιακής οικογενειακής συνήθειας, αυτής του οικογενειακού γεύματος, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται μαζί, τη μοναδική ίσως στιγμή της ημέρας.

«Πνιγμένοι» μέσα σε λογαριασμούς και δουλειές, δεν έχουμε καταλάβει ότι έχουμε «καταστρέψει» όλα τα γεύματα της ημέρας, δίνοντας στα παιδιά για πρωινό μια μπάρα δημητριακών για να τη φάνε στο δρόμο και παραγγέλνοντας «απ’ έξω» το βράδυ, για να πάρει ο καθένας στο χέρι το φαγητό του και να το φάει βλέποντας τηλεόραση ή «σερφάροντας» στο διαδίκτυο.

Η ώρα του φαγητού, όμως, ειδικά για την ελληνική οικογένεια, δεν πρέπει να αποτελεί μοναχική διαδικασία, αλλά μια ευχάριστη ώρα που όλοι «τσουγκρίζουμε» στην υγειά μας και συζητάμε το πώς περάσαμε τη μέρα μας. Αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για να φάνε μαζί με την οικογένειά τους, ίσως τα παρακάτω οφέλη σας εμπνεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση και φέρουν πάλι... ζωή στο τραπέζι σας.

Τα πλεονεκτήματα του οικογενειακού τραπεζιού...
... όσον αφορά στα παιδιά

- Μαθαίνουν να τρώνε λαχανικά
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2000, βρέθηκε ότι τα παιδιά 9 έως 14 ετών που έτρωγαν σε οικογενειακό κλίμα συχνά, κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα αναψυκτικά και τηγανητά φαγητά. Η διατροφή τους, επίσης, περιλάμβανε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, Μάθιου Γκίλμαν, MD και διευθυντής του Προγράμματος πρόληψης της παχυσαρκίας στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, «στα οικογενειακά τραπέζια τα παιδιά επιμορφώνονται πάνω στη σωστή διατροφή, τόσο πρακτικά όσο και μέσω συζήτησης με τους γονείς».

- Δοκιμάζουν ευκολότερα νέες γι αυτά τροφές
Το οικογενειακό γεύμα αποτελεί την τέλεια ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με νέες γεύσεις και να διευρύνουν τα γούστα τους. Στο πλαίσιο μελέτης που έγινε το 2003 και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, προσφέρθηκαν στα παιδιά μερικά κομμάτια γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν το πόσο τους άρεσε. Έπειτα, κάθε μέρα για τις επόμενες 8 ημέρες, τους ζητήθηκε να τρώνε όση πιπεριά θέλουν και την τελευταία ημέρα να αξιολογήσουν και πάλι το πόσο τους άρεσε. Στο τέλος του πειράματος, τα παιδιά φάνηκε ότι έφαγαν μεγάλες ποσότητες πιπεριάς, την οποία και αξιολόγησαν θετικά. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε μια καινούργια γι’ αυτά τροφή και η λιγότερη καταπίεση τύπου «θα σηκωθείς από το τραπέζι μόνο όταν φας το μπρόκολό σου», κάνει τα παιδιά να απολαμβάνουν νέα φαγητά, ακόμη κι αν στην αρχή δεν τους αρέσουν.

- Έχουν καλύτερη υγεία
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά με την οικογένειά τους, έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας ή κάποια διατροφική διαταραχή όταν μεγαλώσουν. Όταν ένα παιδί είναι στεναχωρημένο, το οικογενειακό γεύμα μπορεί να μεσολαβήσει και να δράσει θετικά, ενώ όσον αφορά τις διατροφικές διαταραχές, όταν ένα παιδί τρώει συστηματικά με τους γονείς του, ενδεχόμενα προβλήματα θα ανακαλυφθούν από νωρίς.

- Αποφεύγουν τις «κακές» συνήθειες
Οι ειδικοί έχουν, επίσης, βρει ότι τα οικογενειακά γεύματα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, μειώνουν δραστικά την πιθανότητα ενός εφήβου να ξεκινήσει το κάπνισμα, το ποτό ή τα ναρκωτικά. Αναλογικά, οι έφηβοι που τρώνε με τους γονείς τους λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα, έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν «βαριά» ναρκωτικά, 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν μαριχουάνα, 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίσουν τσιγάρο και 1,5 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν αλκοόλ, σύμφωνα με αναφορά του Αμερικάνικου Κέντρου Εθισμού και Χρήσης Ουσιών, CASA, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Το πρόβλημα των ναρκωτικών μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε οικογένεια, η συχνή συνεύρεση όμως με τους γονείς την ώρα του φαγητού, μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Πλάνετ, μια από τις ερευνήτριες και αντιπρόεδρος του κέντρου.

- Τα πάνε καλύτερα στο σχολείο
Αν τρώτε συστηματικά μαζί με τα παιδιά σας, απ’ ό,τι φαίνεται θα εξασφαλίσετε και τις καλές τους επιδόσεις στο σχολείο, αφού σύμφωνα με την αναφορά του CASA, το 20% των εφήβων που τρώνε λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα με την οικογένειά τους φέρνουν χαμηλούς βαθμούς, ενώ μόνο 9% των εφήβων που τρώνε συχνά με τις οικογένειές τους φέρνει τόσο χαμηλούς βαθμούς. Ο λόγος είναι ότι τα οικογενειακά γεύματα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν με τους γονείς, να ακούσουν το πώς μιλάνε οι «μεγάλοι» μεταξύ τους, να μάθουν λέξεις και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

...όσον αφορά στους «μεγάλους»

- Ελέγχετε περισσότερο τις μερίδες σας
Ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μιας οικογένειας πολλές φορές πηγαίνει σε εστιατόρια, ταβέρνες και γενικότερα στο να τρώει έξω, σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, ένα μέσο γεύμα εστιατορίου έχει περίπου 60% περισσότερες θερμίδες από ένα σπιτικό φαγητό. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όταν έχουμε μπροστά μας περισσότερο φαγητό, τρώμε και περισσότερο, με αποτέλεσμα η κοιλιά μας να... διογκώνεται επικίνδυνα. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε τρώγοντας στο σπίτι, οικογενειακά και ελέγχοντας το μέγεθος της μερίδας του κάθε μέλους της οικογένειας.

- Μειώνετε το άγχος
Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά αν η δουλειά σας είναι απαιτητική και σας δημιουργεί άγχος, το οικογενειακό τραπέζι αποτελεί έναν τρόπο να χαλαρώσετε από τα βάρη της ημέρας. Και για του λόγου το αληθές, το 2008 ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young στη Γιούτα που διεξήγαγαν μια έρευνα σε υπαλλήλους και στελέχη εταιρειών, βρήκαν ότι οι μαμάδες που έτρωγαν κάθε μέρα οικογενειακά, κατάφερναν να διώξουν μεγάλο μέρος της έντασης και της κούρασης μετά από τις πολλές ώρες δουλειάς στο γραφείο. Παραδόξως, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια όσον αφορούσε τους μπαμπάδες.

- Εξοικονομείτε χρήματα
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, μια μέση οικογένεια ξοδεύει σχεδόν τα ίδια χρήματα για να φάει στο σπίτι, με αυτά που ξοδεύει για να φάει έξω, με τη διαφορά ότι τα γεύματα έξω αποτελούν μόνο το 30% του συνόλου των γευμάτων που κάνει μια οικογένεια. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι πρόκειται για μια αντιοικονομική συνήθεια, που δεν αρμόζει στο πνεύμα των καιρών. Προτιμήστε την ιεροτελεστία του να μαγειρέψετε υγιεινά φαγητά, να στρώσετε όλοι μαζί το τραπέζι, να συζητήσετε και μετά το φαγητό να το μαζέψετε: θα βελτιώσετε τη διατροφή σας, θα κάνετε καλό στην υγεία σας και η τσέπη σας θα παραμείνει... γεμάτη!

ΠΗΓΗ:clicklife


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV