ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ

ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ

ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ

Μάθετε ποιες εδραιωμένες απόψεις περί διατροφής αποτελούν μύθους και έχουν ξεπεραστεί και δείτε πώς να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Μερικές κλασικές διατροφικές συμβουλές, τελικά δεν είναι και τόσο σοφές, ενώ άλλες μπορεί να προκαλούν σύγχυση και παραπλάνηση. Οι διατροφικοί μύθοι δημιουργήθηκαν από ξεπερασμένες επιστημονικές θεωρίες, ανακρίβειες, ακόμη κι από έντονες επιθυμίες.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους. Μάθετε κάποιες μεγάλες αναλήθειες, καθώς και το πώς να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Μπορούμε να τρώμε απεριόριστες ποσότητες υγειών λιπαρών

Η αλήθεια: Αν και το ελαιόλαδο, με τα μονοακόρεστα λιπαρά, είναι καλύτερο για την καρδιά από το κορεσμένο λίπος στο βούτυρο, που φράζει τις αρτηρίες της καρδιάς και τα δύο έχουν 100 έως 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Στην πραγματικότητα, όλα τα λίπη έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων, γι’ αυτό κρατήστε ένα μέτρο. Ένας τρόπος είναι να δοκιμάσετε το σπρέι λαδιού, με το οποίο η ποσότητα λαδιού απλώνεται ομοιόμορφα στη σαλάτα ή το φαγητό, με αποτέλεσμα να νιώθουμε την ίδια ευχαρίστηση στη γεύση με λιγότερη ποσότητα λαδιού.

Τα φρέσκα είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα

Η αλήθεια: τα κατεψυγμένα προϊόντα μπορεί να είναι το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα, επειδή καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, που σημαίνει ότι διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό, τι αν μεταφέρονται για ώρες, μένουν μέρες στις αποθήκες μέχρι να ξεδιαλεχτούν, να συσκευαστούν και να μεταφερθούν στα καταστήματα και τις λαϊκές όλης της χώρας. Επιπλέον, τα κατεψυγμένα προϊόντα κοστίζουν συνήθως λιγότερο. Αν προτιμάτε τα φρέσκα, προσπαθείτε να τα αγοράζετε από τον τόπο παραγωγής τους.

Το σκούρο ψωμί είναι πάντα καλύτερο από το λευκό

Η αλήθεια: Το μαύρο ψωμί μπορεί να έχει απλά ένα καραμελένιο χρώμα, αλλά να μην καλύτερο από το λευκό, λένε οι ειδικοί. Αναζητήστε τις λέξεις «ολικής αλέσεως» ή «100% ολικής αλέσεως» στη συσκευασία του: αυτό σημαίνει ότι το ψωμί είναι φτιαγμένο από ακατέργαστο σιτάρι, το οποίο έχει περισσότερο από το διπλάσιο της ίνας και είναι επίσης υψηλότερης περιεκτικότητας σε σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Αν η ετικέτα γράφει «φυσικό προϊόν», σημαίνει ότι είναι καλύτερο

Η αλήθεια: Ο όρος «φυσικό προϊόν» δεν είναι επίσημος και μπορεί να ισχύει σχεδόν για οτιδήποτε, αλλά και να αφορά προϊόντα επεξεργασμένα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Η λέξη «βιολογικά», αφορά τα προϊόντα που παράγονται χωρίς τα συμβατικά φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα, αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά, τα οποία καλό είναι να τα προτιμάτε.

Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος

Η αλήθεια: Τροφές με αρνητικές θερμίδες δεν υπάρχουν. Οι χαμηλές σε θερμίδες τροφές (π.χ. αγγούρια, σέλερι , γκρέιπφρουτ κ.ά.), αλλά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βοηθάνε τον οργανισμό να χάσει κιλά , όχι επειδή δεν έχουν θερμίδες, αλλά γιατί τις καταναλώνουμε αντί να τρώμε άλλες, περισσότερο βλαβερές και με περισσότερες θερμίδες.

ΠΗΓΗ: clicklife


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV