ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια είναι τόσο ελκυστικά όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι;

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα αλατιού στον οργανισμό, μειώνουν τις στρεσογόνες ορμόνες και αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που έχει χαρακτηριστεί ως η ορµόνη της αγάπης και μειώνει το στρες, καταπολεμά την κατάθλιψη και αυξάνει την εμπιστοσύνη. Έτσι εξηγείται γιατί οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακς είναι τόσο ελκυστικά όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience και διαπίστωσε ότι η ανταπόκριση σε μια αγχωτική κατάσταση εξαρτάται από το πόσο αλάτι υπάρχει στο σώμα μας. Όταν τα επίπεδα αλατιού είναι υψηλά, ο εγκέφαλος δέχεται λιγότερη πίεση, συγκριτικά με τις περιπτώσεις όπου τα επίπεδα αλατιού είναι φυσιολογικά. Τα υψηλά επίπεδα αλατιού, η υπερνατριαιμία (υψηλά επίπεδα νατρίου, ενός σημαντικού μέρους του αλατιού), βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες.

Επιπλέον, τα υπερνατριαιμικά πειραματόζωα της έρευνας, είχαν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης - της ένωσης που είναι γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης» για το ρόλο της στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών μεταξύ εραστών, φίλων ή γονέων και παιδιώνι τα παιδιά. Η ωκυτοκίνη είναι ζωτικής σημασίας για τις διαδικασίες που επιτρέπουν στα συναισθήματα αγάπης και στην κοινωνική επαφή, να μειώνουν το άγχος (η επίδραση της ωκυτοκίνης είναι περίπλοκη και ακόμη κι αν δεν παράγει πάντα συναισθήματα αγάπης και την εμπιστοσύνης, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση).

Στα bars, συχνά προσφέρονται αλμυρά σνακς, προκειμένου να δημιουργηθεί το κυρίαρχο αίσθημα που προκαλεί η υπερνατριαιμία: δίψα. Και πράγματι, η κατανάλωση υγρών μπορεί να παρέχει μια ένδειξη ως προς το γιατί το αλάτι μπορεί να είναι αντιστρεσογόνο.

«Αυτό το ονομάζουμε Watering Hole Effect», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Eric Krause, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati. «Όταν είστε διψασμένοι, θα πρέπει να ξεπεράσετε ένα μέρος του φόβου και του άγχους, προκειμενου να βρείτε νερό».

ΠΗΓΗ : click(a)life.gr


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV