ΡΩΣΙΑ, ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

ΡΩΣΙΑ, ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.



Άγνωστο στέλεχος του E. coli ευθύνεται για την επιδημία.

Ένα νέο, άγνωστο έως σήμερα στέλεχος του ιού E. coli ευθύνεται για την επιδημία που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, επισημαίνουν οι ειδικοί ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση ΕΕ-Ρωσίας για την ρωσική απαγόρευση στα ευρωπαϊκά λαχανικά.

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και επιστήμονες στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Πεκίνου.

Το στέλεχος αυτό είναι εξαιρετικά τοξικό και μεταδίδεται πολύ εύκολα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για «υβρίδιο» δύο άλλων στελεχών. Φαίνεται μάλιστα, πως το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό σε «αρκετές κατηγορίες» αντιβιοτικών.

Η επιδημία έχει προκαλέσει το θάνατο 18 ατόμων, 17 στη Γερμανία κι ένα στη Σουηδία, ενώ έχουν ασθενήσει περισσότερα από 1.500 άτομα.

Οι 470 έχουν εμφανίσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Η πολύ σπάνια αυτή διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και κανονικά πλήττει συχνότερα τα νήπια. Όμως, τα θύματα της νέας επιδημίας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ενήλικες γυναίκες.

«Η επιδημία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες και ίσως να μη μάθουμε ποτέ την πηγή της», λέει στο BBC ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch.

Στο μεταξύ, την εισαγωγή φρέσκων λαχανικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσε σήμερα η Ρωσία, λόγω της επιδημίας που έχει ξεσπάσει από τον ιό E. coli και Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα λαχανικά που έχουν ήδη εισαχθεί, θα κατασχεθούν. Η ρωσική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζήτησε από τη Ρωσία να άρει αμέσως την απαγόρευση. «Η Κομισιόν διαμαρτυρήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά της ρωσικής απαγόρευσης που επιβλήθηκε νωρίτερα σε όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές λαχανικών προς τη Ρωσία και ζήτησε να ανακληθεί αμέσως το μέτρο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Οι εξαγωγές της Ε.Ε. στη Ρωσία πλησιάζουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Αντιδρά η Ισπανία και η Πορτογαλία

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά των αγροτικών της προϊόντων καθώς τα ισπανικά αγγουράκια που είχαν αρχικά «ενοχοποιηθεί» από γερμανούς ειδικούς, αποδεικνύεται ότι δεν ευθύνονται για την παρούσα διατροφική κρίση.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ισπανικά προϊόντα ευθύνονται για την επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας», επισήμανε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ανάλογα, όμως, κινείται και η Πορτογαλία για τη ζημιά που υπέστησαν και οι δικοί της παραγωγοί από τον πανικό που προκλήθηκε. «Ζητήσαμε αποζημιώσεις για τους παραγωγούς» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας, Αντόνιο Σεράνο, ο οποίος τόνισε ότι, σε μια εβδομάδα, η ζημιά ήταν της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. «Η Ισπανία είναι η χώρα που ζημιώθηκε περισσότερο αλλά και η Πορτογαλία επλήγη πολύ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV