ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΝ ΔΡΑΣΗ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΝ ΔΡΑΣΗ



Είμαστε σχεδόν στην καρδιά της άνοιξης και τα λαχανικά αρχίζουν να βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους. Γι’ αυτό ίσως είναι και η κατάλληλη στιγμή να μάθουμε κάποια πράγματα περισσότερα για τη διατροφική αξία τους.

Και μάλιστα, τώρα που η ποικιλία τους είναι μεγάλη, μπορούμε να μυήσουμε και τα παιδιά πιο εύκολα στην κατανάλωσή τους. Αυτό που ακούμε συνήθως είναι ότι όσο πιο έντονο το χρώμα ενός φρούτου ή λαχανικού τόσο πιο πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει. Ωστόσο, πολλά από τα «λευκά» έχουν επίσης πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Γογγύλια: Το μισό φλιτζάνι έχει μόνο 18 θερμίδες, αλλά το πιο σημαντικό, περιέχει αντικαρκινικές ουσίες. Προσθέστε γογγύλια σε πουρέ πατάτας και αυξήστε τη θρεπτική του αξία.

Κουνουπίδι: Ένα φλιτζάνι βρασμένο κουνουπίδι καλύπτει το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Κατανάλωστε το κοκκινιστό ή σοταρισμένο και βρασμένο με λίγο ελαιόλαδο.

Κρεμμύδια: Είναι άριστη πηγή κουερσιτίνης, φλαβονοειδή που σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνο του εντέρου. Χρησιμοποίησε το παντού, σε σάλτσες, κρέας, πατάτες και σαλάτες.

Ραπανάκια: Δίνει μια πιπεράτη γεύση στις σαλάτες, το ½ φλιτζάνι έχει 9 θερμίδες και είναι καλή πηγή βιταμίνης C.

Άσπρα Φασόλια: Μόνο ένα φλιτζάνι καλύπτει το 50% των αναγκών μας σε φυτικές ίνες άλλα θα σας προσφέρει και 14 γραμμάρια πρωτεΐνης που θα σας χορτάσει. Απόλαυστε το κλασικά τρώγοντας τα σαν φασολάδα.

Κουκουναρόσποροι: Είναι πλούσιοι σε μαγγάνιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και για την υγεία των οστών. Πρόσθεσέ το σε σαλάτες, σούπες και ντιπ.

Συγγραφέας άρθρου: Σοφία Κωστάρα


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV