ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

1 κοτόπουλο ΚΑΤΣΙΓΑΡΑΚΗΣ
ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για το ζωμό
λαιμός και φτερούγες κοτόπουλου
ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 κλωνάρι μαϊντανός
1 φύλλο πράσο
1 δαφνόφυλλο
1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
100 ml. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
50 γρ. αλεύρι ΜΑΝΑ
Για τη γέμιση
100 γρ. Δραμινό λουκάνικο SARY 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
200 γρ. χοιρινός κιμάς, μία φορά περασμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. Κεφαλοτύρι σε κυβάκια
50 ml. μπράντι
50 γρ. Σταφίδες
10 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
10 κάστανα βρασμένα, κομμένα στα δύο
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε καρέ
50 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
30 γρ. κουκουνάρι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ. ψωμί σε κυβάκια
Αλάτι, πιπέρι
1 κιλό Πατατούλες μικρές
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Για τη γέμιση Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε αρχικά το ψωμί να πάρει ελαφρώς χρώμα. Το αφαιρούμε και το βάζουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες, το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά. Σβήνουμε με το μπράντι. Τα ρίχνουμε στο μπολ με το ψωμί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε.
Για το ζωμό
Σε κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το λαιμό και τις φτερούγες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και αφού πάρει βράση το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Για τη γαλοπούλα
Έχουμε κόψει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες (για το ζωμό). Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα μέσα και έξω και γεμίζουμε με τη γέμιση με ένα κουτάλι. Ράβουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Ο λόγος που γίνετε αυτό είναι για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της. Την βάζουμε σε ταψί και ρίχνουμε το ζωμό που έχουμε σουρώσει. Προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες. Ψήνουμε αρχικά σε φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά με σκοπό να δημιουργηθεί μία κρούστα και συγκρατήσει εσωτερικά όλους τους χυμούς. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 165 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 1 ½ ώρα. Αλείφουμε τακτικά με πινέλο ή με ένα κουτάλι κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού. Αν δούμε ότι κάποιο σημείο αρχίσει να αρπάζει τότε σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο για περίπου 25 λεπτά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να την κάνει πολύ ζουμερή. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλο το ζωμό που υπάρχει στο ταψί και το αλεύρι που είχαμε κρατήσει από πριν. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Κοιτάμε αν θέλει αλάτι και πιπέρι και την βάζουμε σε ένα δοχείο για να σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ
Κύριο Συστατικό : Κοτόπουλο
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 2 Ώρες & 30 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος, Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι & Έτσι
Μερίδες : 4
Πηγή : Εκπομπή Μαγειρεύουμε Παρέα


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV