ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

1 λίτρο γάλα
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
50 γρ. βούτυρο γάλακτος
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
επιπλέον βούτυρο για τα φύλλα
Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 φέτα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
καρφάκια γαρύφαλλου
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού

Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε μέχρι να κάψει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχει μέχρι να πήξει.
Το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
Ρίχνετε σταδιακά την κρέμα με το γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε με βρεγμένη πετσέτα(για να μην κάνει κρούστα) και αφήνετε να κρυώσει.
Βουτυρώνετε ένα μέτριο μακρόστενο ή στρογγυλό ταψί. Απλώνετε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας αφού τα αλείψετε πρώτα καλά με βούτυρο.
Αδειάζετε μέσα την κρέμα και γυρίζετε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Απλώνετε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω στην κρέμα αφού τα αλείψετε με βούτυρο.
Χαράσσετε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό. Ψήνετε στους 200°C για 30’.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη,το νερό ,τη φέτα λεμονιού και τα κανελογαρύφαλλα για 5’-6’.
Βγάζετε τα κανελογαρύφαλλα,προσθέτετε το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2’-3’ ακόμη. περιχύνετε το γαλακτομπούρεκο με το ζεστό σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.
Αφήνετε να κρυώσει καλά,κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.


Κύριο Συστατικό : Γάλα
Είδος Πιάτου : Γλυκό
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης : Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας : 20 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 30 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι & Έτσι
Μερίδες : 10
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV