ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙ-ΣΚΟΡΔΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙ-ΣΚΟΡΔΟ

Οι άνθρωποι που προσθέτουν στη διατροφή τους, κρεμμύδι και σκόρδο, έχουν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε μια ανάλυση οκτώ μελετών από την Ιταλία και την Ελβετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικοι με τις υψηλότερες καταναλώσεις κρεμμυδιών (Allium cepa) και σκόρδων (Allium sativum) είχαν τους χαμηλότερους κινδύνους εμφάνισης διάφορων καρκίνων - συμπεριλαμβανομένων αυτών των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του λάρυγγα-φάρυγγα. Τα συμπεράσματα αυτά, που δημοσιεύονται στο American Journal of Clinical Nutrition, συμφωνούν με κάποιες προηγούμενες έρευνες. Αλλά εκείνες οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Κίνα και είναι ασαφές αν τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά για τις δυτικές χώρες.

Οι διαιτητικές συνήθειες είναι ουσιαστικά διαφορετικές στην Κίνα, με την κατανάλωση σκόρδου να είναι ιδιαίτερη υψηλή, σύμφωνα με δήλωση της Dr. Carlotta Galeone, στο Reuters Health. Η ίδια που είναι επιστημονική υπεύθυνη της νέας μελέτης και ερευνήτρια στο Mario Negri Institute of Pharmacologic Research στο Μιλάνο της Ιταλίας, προσθέτει ότι αυτά τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα δείχνουν τα αντικαρκινικά οφέλη αυτών των λαχανικών να επεκτείνονται και στις χώρες της Δύσης. Δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έχουν άμεση επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης των καρκίνων.

Από την άλλη, οι μελέτες σε ζώα και τα εργαστηριακά πειράματα με κύτταρα καρκίνου έχουν δείξει ότι ορισμένες ενώσεις στα κρεμμύδια και τα σκόρδα μπορούν να εμποδίσουν την αύξηση των όγκων. Οι ενώσεις του θείου που βρίσκονται στο σκόρδο και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή στα κρεμμύδια, ενδεχομένως, είναι μεταξύ των προστατευτικών ουσιών.

Τα τρέχοντα συμπεράσματα είναι βασισμένα σε αποτελέσματα οκτώ μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία και την Ελβετία. Κάθε μελέτη συνέκρινε υγιείς ενήλικες με καρκινοπαθείς ασθενείς παίρνοντας από τους συμμετέχοντες, αναλυτικές πληροφορίες για διατροφικές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα και άλλες συνήθειες που αφορούν τον τρόπο ζωής.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωσαν επτά ή περισσότερες “μερίδες” κρεμμυδιών την εβδομάδα είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο εμφάνισης, από εκείνους που δεν κατανάλωσαν κρεμμύδια. Ομοίως, εκείνοι που κατανάλωσαν σκόρδο είχαν ένα τέταρτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια από αυτούς που δεν είχαν συμπεριλάβει το σκόρδο στη διατροφή τους. Τα λαχανικά αυτά συνδέθηκαν επίσης και με χαμηλότερους κινδύνους εμφάνισης καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα-λάρυγγα, των νεφρών και των ωοθηκών.

Γράφει ο Chef Marios Glykas.

 






blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV